fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Kasza jaglana z paprykowo-orzechowym pesto i cukinią



Przepis pochodzi z książki “Kaszoterapia”

Składniki:

  • kasza jaglana, sucha – ½ szklanki
  • cukinia – ½ szt.
  • papryka czerwona – 1,5 szt.
  • orzechy włoskie – 5 szt.
  • bazylia świeża – 2 gałązki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • sól himalajska, pieprz czarny – do smaku
  • rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki



Sposób przygotowania: 

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, a następnie ugotuj według przepisu producenta. Rozgrzej piekarnik do 180°C i upiecz jedną paprykę do momentu, aż skórka lekko, ale równomiernie zabarwi się na czarny kolor. Przełóż ją do miski, przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Następnie obierz ją ostrożnie ze skórki. Połowę świeżej papryki pokrój w drobną kostkę.
Do malaksera przełóż obraną paprykę, orzechy włoskie, listki świeżej bazylii, czosnek, sok z cytryny oraz (opcjonalnie) świeży rozmaryn. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładkie pesto, dopraw do smaku. Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż ją około 2-3 minuty. Następnie dołóż kawałki czerwonej papryki. Dopraw solą, pieprzem i oregano do smaku. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj dokładnie z pesto. Następnie dodaj usmażone kawałki papryki i cukinii. Masę przełóż na talerze, a na koniec udekoruj danie posiekaną świeżą bazylią.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz