fbpx
diety zdrowa kuchnia

Zmniejsza ryzyko raka, poprawia stan wątroby i leczy anemię! Korzyści zdrowotne płynnego chlorofilu



Chlorofil to pigment, który sprawia, że ​​rośliny są zielone. Odpowiada za pomoc roślinom w absorpcji energii ze światła słonecznego podczas procesu fotosyntezy.

Wiadomo, że spożywanie chlorofilu ma wiele korzyści zdrowotnych. Jednym ze sposobów na uzyskanie chlorofilu w diecie jest spożywanie trawy pszenicznej i innych ciemnozielonych zielenin. Opcją dla leniwych jest spożywanie ciekłego chlorofilu jako suplementu.

Korzyści zdrowotne

Większość badań przeprowadzonych nad chlorofilem dotyczy jego miejscowego zastosowania. Przy stosowaniu miejscowym wiadomo, że chlorofil pomaga leczyć rany i zmniejszać trądzik. Kilka badań dowiodło również korzyści z zastrzyków z chlorofilu w celu poprawy objawów zapalenia trzustki.

Chociaż informacje na ten temat są ograniczone, istnieją dowody i literatura potwierdzająca korzyści zdrowotne, jakie chlorofil może przynieść naszemu zdrowiu. Można go przyjmować w postaci płynnej, w proszku lub w postaci tabletek.

Zmniejsza guzy nowotworowe i ilość komórek rakowych

Badanie z 2011 roku wykazało, że chlorofil ma zdolność zmniejszania wielkości guzów nowotworowych. Naukowcy odkryli, że chlorofil zmniejsza guzy wątroby nawet o 64 procent, a guzy żołądka nawet o 45 procent. Ponieważ chlorofil został niedawno przetestowany na ludzkich ochotnikach, w tym konkretnym badaniu wykorzystano około 12 000 zwierzęcych modeli. Nie jest jasne, czy chlorofil miałby taki sam wpływ na ludzi.



Ponieważ płynny chlorofil jest spożywany, badacze postawili hipotezę, że suplement byłby najbardziej korzystny w ochronie przed nowotworami związanymi z trawieniem. W przeglądzie z 2007 r. stwierdzono, że pochodne chlorofilu i diety bogate w chlorofil mogą potencjalnie zapobiegać rakowi okrężnicy. Podczas badań na ludzkich komórkach raka jelita grubego w badaniu z 2009 roku naukowcy odkryli, że pochodna chlorofilu dała obiecujące efekty w leczeniu.

Poprawia detoksykację wątroby

Wykazano, że chlorofil zwiększa naturalną zdolność wątroby do usuwania toksyn i odpadów przemiany materii z organizmu. Ten proces jest znany jako detoksykacja. Jedno badanie na wątrobach ludzi i szczurów wykazało te właściwości chlorofilu. Okazało się, że w szczególności może on walczyć z uszkodzeniem wątroby i potencjalnie rakiem wątroby, zwiększając skuteczność procesu detoksykacji.

Leczy niedobory hemoglobiny

Ciekły chlorofil może być tak zwanym „czynnikiem budującym krew”. Oznacza to, że może potencjalnie zwiększyć liczbę czerwonych krwinek i poprawić ich jakość.

Czerwone krwinki zawierają cząsteczkę zwaną hemoglobiną, która ma bardzo podobną budowę chemiczną do chlorofilu. Z tego powodu chlorofil może być skutecznym elementem leczenia pacjentów z niedoborami hemoglobiny, takimi jak anemia.

Badanie z 2016 r., w którym zastosowano formę chlorofilu w leczeniu pacjentów z niedokrwistością, wykazało, że może on poprawić objawy niedokrwistości. Inne badanie sugeruje, że napoje trawiaste bogate w chlorofil powinny być stosowane w leczeniu niedoborów hemoglobiny z powodu jej aktywności przeciwutleniającej i struktury molekularnej przypominającej czerwone krwinki.



Pomaga w odchudzaniu

Przeprowadzono kilka niewielkich badań w celu ustalenia, czy chlorofil wspiera zdrowe odchudzanie u ludzi. Badanie przeprowadzone w 2013 r.  z udziałem kobiet z nadwagą wykazało, że suplementy chlorofilowe w połączeniu z posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów zwiększają uczucie sytości regulując wydzielanie hormonu głodu. Naukowcy doszli do wniosku, że uzupełnienie posiłków wysokowęglowodanowych chlorofilem może z czasem zmniejszyć masę ciała.

Korzyści, które wymagają dalszych badań

Uważa się, że ciekły chlorofil ma znacznie więcej korzyści zdrowotnych niż to, co dotychczas zbadano. Istnieje wiele analiz, które sugerują, że chlorofil ma wiele zalet, ale badania nad ciekłym chlorofilem są opóźniane z różnych przyczyn.

Inne korzyści zdrowotne płynnego chlorofilu, które wymagają dalszych badań, obejmują:

  • Poprawione trawienie
  • Łagodzi zaparcia
  • Zmniejsza stany zapalne, szczególnie w zapaleniu stawów
  • Korzyści przeciw starzeniu się
  • Zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi ciała
  • Zmniejsza ilość drożdży u pacjentów z Candida

Możliwe efekty uboczne

Wprowadzając nowy suplement do diety, ważne jest, aby wziąć pod uwagę możliwe działania niepożądane. Skutki uboczne związane z przyjmowaniem płynnego chlorofilu są łagodne i głównie związane z trawieniem. Ponieważ chlorofil jest naturalnym pigmentem, a nie związkiem sztucznym, uważa się go za nietoksyczny. W przeważającej części płynny chlorofil jest bezpiecznym i łagodnym naturalnym suplementem.

Dyskomfort trawienny

Układ pokarmowy zaczyna się w jamie ustnej. Ponieważ ciekły chlorofil jest spożywany przez usta i przechodzi przez przewód pokarmowy, w tym miejscu występuje większość działań niepożądanych.

Niektóre zgłoszone łagodne działania niepożądane obejmują:

  • Nudności
  • Skurcze żołądkowo-jelitowe
  • Biegunka
  • Zabarwienie stolca
  • Wymioty

Objawy te zwykle występują, gdy płynny chlorofil jest przyjmowany w nadmiernych ilościach lub na pusty żołądek.



Przeciwwskazania

Istniejące badania sugerują, że działania niepożądane wynikające ze spożywania chlorofilu są rzadkie. Jednak nie ma wystarczających badań, aby stwierdzić, czy ciekły chlorofil jest bezpieczny dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.

Suplementy chlorofilowe mogą również hamować działanie niektórych leków na receptę. W szczególności mogą zakłócać działanie leków zwiększających wrażliwość na światło słoneczne. Przyjmowanie chlorofilu wraz z lekami fotouczulającymi może zwiększać ryzyko poparzeń i uszkodzeń słonecznych.

Dawkowanie i przygotowanie

Ciekły chlorofil przyjmuje się doustnie. Występuje w postaci płynnej lub proszku zmieszanej z wodą lub inną cieczą. Chlorofil można również przyjmować w postaci tabletek. Płynny chlorofil jest dostępnym suplementem, który można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, w Internecie i bez recepty w lokalnych aptekach. Poszukaj go w dziale suplementów ziołowych.

Płynny chlorofil jest powszechnie dodawany do koktajli i soków. Jest również spotykany w proszkach zmieszanych z innymi zielonymi suplementami, takimi jak spirulina, trawa pszeniczna i chlorella.

Nie ma zalecanego dziennego spożycia ciekłego chlorofilu. Dawki różnią się w zależności od płynnego suplementu chlorofilowego, ale średnia wynosi 100 mg na porcję.

Na co zwrócić uwagę?

Chlorofil w suplementach jest tak naprawdę związkiem znanym jako chlorofilina, który pochodzi z chlorofilu i ma bardzo podobną budowę. Powinien to być główny składnik suplementów chlorofilowych. Czysty chlorofil może pochodzić z całych pokarmów, takich jak lucerna lub trawa pszeniczna. Upewnij się, że produkt wskazuje, skąd pochodzi chlorofilina.

Pokarmy bogate w chlorofil

Alternatywą dla płynnych suplementów chlorofilowych jest spożywanie pokarmów o naturalnie wysokiej zawartości chlorofilu.

Produkty bogate w chlorofil obejmują:

  • Pietruszka
  • Lucerna
  • Rukola
  • Trawa pszeniczna
  • Wodorosty
  • Spirulina
  • Szpinak




Czy płynny chlorofil wymaga chłodzenia?

Większość płynnych suplementów chlorofilowych należy przechowywać w chłodnym miejscu po otwarciu. Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy przechowywać go w lodówce, gdy nie jest używana. To może się różnić w zależności od suplementu, więc przeczytaj instrukcje na opakowaniu.

Jak stosować płynny chlorofil?

Płynne suplementy chlorofilowe są przyjmowane doustnie. W zależności od konkretnego produktu możesz użyć kroplomierza lub łyżki stołowej, aby go odmierzyć. Wymieszaj ciekły chlorofil w płynie, takim jak woda, sok lub koktajl. Możesz również wziąć go w postaci nierozcieńczonej, ale wielu ludzi nie lubi jego ziemskiego smaku.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz