fbpx
porady zdrowa kuchnia

Młody jęczmień

Młody jęczmień jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil.



Młody jęczmień staje się ostatnio coraz modniejszy w dziedzinie dietetycznej. Aż kipi od ilości składników mineralnych i witamin! Nie ma co się dziwić, że zaskarbił sobie serca miłośników zdrowego odżywiania.

Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

Ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego doskonale wspomaga naszą odporność w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Zatem warto po niego sięgnąć, gdy na dworze deszcz, wiatr i plucha, a my czujemy się przewiani i przemarznięci.

Swoją dietę w ten specyfik powinny wzbogacić osoby będące na diecie. Bogactwo błonnika w nim zawarte wspomaga procesy trawienne, a tym samym przyspiesza metabolizm. Dzięki temu reguluje również poziom złego cholesterolu oraz przeciwdziała wystąpieniu raka jelita grubego. Co więcej wysoka zawartość chlorofilu pozytywnie spływa na odkwaszanie organizmu i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową.

Ten młody, zielony sprzymierzeniec zdrowia powinien wzbogacić listę zdrowych suplementów, po które sięgamy. Oczywiście warto pamiętać, żeby nie przesadzić z ich stosowaniem. Jednak takie naturalne wspomagacze na pewno wyrządzą mniej szkód niż popularne tabletki z multiwitaminą.

Agata Lipińska

Skomentuj

Zostaw komentarz