fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Odżywcza mikstura na odporność

Składniki:

  • 8 szklanek wody
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki tartej skórki z mandarynki
  • 1 laska cynamonu
  • 5 zielonych ziaren kardamonu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 całe goździki szczypta szafranu
  • ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z mandarynki
  • 2 łyżki miodu



Wlać wodę do garnka, dodać imbir, skórkę z cytryny, skórkę z mandarynki, cynamon, kardamon, ziele angielskie, goździki oraz szafran i doprowadzić do wrzenia na średnio wysokim ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Przecedzić przez sito o drobnych oczkach do czystego garnka. Dodać sok z cytryny i sok z mandarynki i podgrzać na wolnym ogniu. Wymieszać z miodem. Skosztować, w razie potrzeby dodać odrobinę więcej miodu.

Przepis pochodzi z książki: Rebeki Katz, „Kuchnia długowiecznych”, Wydawnictwo M, Kraków 2018.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz