Składniki:
- halibut filet – 600 g
- mango – 1 sztuka
- awokado – 1 sztuka
- dziki ryż – 200 g
- imbir tarty – 1 łyżka
- czosnek tarty – 1 ząbek
- oregano – 1 płaska łyżeczka
- natka pietruszki, posiekana – 2 łyżki
- mięta świeża – 30 g
- czerwona cebula – 1/2 sztuki
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 2 szczypty
- otarta skórka cytryny – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Krok 1: Piekarnik nagrzej do 180°C. Rybę podziel na 4 równe porcje. W niewielkiej miseczce wymieszaj olej, sól, pieprz, oregano, natkę, przetarty czosnek i imbir, skórkę z cytryny. Natrzyj mieszanką fileta. Rybę ułóż w naczyniu i piecz przez 20 minut.
Krok 2: W tym czasie ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i przygotuj salsę: obierz mango, awokado i cebulę, pokrój je w drobna kostkę i wymieszaj z posiekaną miętą i sokiem z limonki.
Krok 3: Wyporcjuj ryż na 4 talerze, ułóż na nim upieczony filet. Na wierzchu ułóż salsę.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna
Skomentuj