fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Pieczony halibut z salsą z mango i awokado



Składniki:

  • halibut filet – 600 g
  • mango – 1 sztuka
  • awokado – 1 sztuka
  • dziki ryż – 200 g
  • imbir tarty – 1 łyżka
  • czosnek tarty – 1 ząbek
  • oregano – 1 płaska łyżeczka
  • natka pietruszki, posiekana – 2 łyżki
  • mięta świeża – 30 g
  • czerwona cebula – 1/2 sztuki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • otarta skórka cytryny – 1 łyżeczka



Sposób przygotowania:

Krok 1: Piekarnik nagrzej do 180°C. Rybę podziel na 4 równe porcje. W niewielkiej miseczce wymieszaj olej, sól, pieprz, oregano, natkę, przetarty czosnek i imbir, skórkę z cytryny. Natrzyj mieszanką fileta. Rybę ułóż w naczyniu i piecz przez 20 minut.

Krok 2: W tym czasie ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i przygotuj salsę: obierz mango, awokado i cebulę, pokrój je w drobna kostkę i wymieszaj z posiekaną miętą i sokiem z limonki.

Krok 3: Wyporcjuj ryż na 4 talerze, ułóż na nim upieczony filet. Na wierzchu ułóż salsę.

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna

 



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz