fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Tatar ze śledzia z musztardą francuską i pieczonym burakiem



Składniki:

  • płaty śledziowe matjasy – 250 g
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka
  • cebula dymka posiekana w drobna kostkę – 1/4 sztuki
  • ogórek konserwowy – 1 sztuka
  • pęczek koperku mały – drobno posiekany – 1 sztuka
  • burak mały – 1 sztuka
  • miód gryczany – 1 łyżeczka
  • korzeń chrzanu tarty – szczypta do smaku
  • oliwa z oliwek extra vergine – 2 łyżeczki
  • pieprz czarny grubo mielony
  • sól – szczypta



Sposób przygotowania:

Krok 1: Buraka zawiń w folię i piecz przez 90 minut w temp. 180°C. Filety dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Jeśli będą zbyt słone, zalej je sporą ilością wody na noc. Następnie przełóż śledzia na ręcznik papierowy i osusz. Pokrój filety w drobną kostkę. Przełóż posiekaną rybę do niewielkiej miseczki, dodaj skórkę i sok z cytryny i odstaw na kwadrans na bok.

Krok 2: W tym czasie posiekaj ogórka, cebulę oraz upieczonego buraka w kostkę mniejszą niż śledzie. Zetrzyj chrzan (możesz dodać gotowy produkt ze słoiczka – uważaj na skład: laktoza). Posiekaj drobno koperek.

Krok 3: Tak przygotowane składniki połącz z zamarynowanym śledziem, dodaj musztardę, miód i oliwę. Przypraw pieprzem i solą (jeśli trzeba).

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna



 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz