fbpx
diety porady

Pokarmy zmniejszające ryzyko zachorowania na raka – poznaj je!

 

Żywność może być naturalnym uzdrowicielem. Właściwe pożywienie może pomóc w walce z różnymi rodzajami raka, które występują z powodu niekontrolowanego podziału komórek. Naukowcy z całego świata pracują nad znalezieniem sposobów na unikanie i leczenie raka – i wielu z nich zgadza się, że najlepszym sposobem jest spożywanie żywności o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Poznaj 24 pokarmy zmniejszające ryzyko zachorowania na raka.

24 zdrowych produktów spożywczych zmniejszających szanse na zachorowanie na raka

1. Czosnek

Czosnek, bliski krewny cebuli, jest szeroko stosowany w kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz dodawania smaku przyrządzanym potrawom, właściwości czosnku zwalczające raka sprawiają, że jest to idealny składnik, który zawsze powinieneś mieć w swojej kuchni. Naukowcy odkryli, że czosnek zawiera rozpuszczalny w oleju disiarczek diallilu, który pomaga redukować szanse na zachorowanie na raka piersi. Odbywa się to poprzez metabolizowanie enzymów, które pomagają niwelować działanie czynników rakotwórczych (tzw. kancerogenne), wypłukiwanie reaktywnego tlenu i hamowanie podziału komórek rakowych.

Ile spożywać
Spożywać 2-3 ząbki czosnku (średniej wielkości) dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Posiekać ząbek czosnku, odstawić na 2 minuty, a następnie żuć na surowo lub dodać do kanapek albo sałatek.

2. Brokuły

Brokuły są produktami przeciwnowotworowymi. Zawierają dużą ilość sulforafanu, biologicznie czynnej substancji chemicznej, która jest metabolicznym produktem ubocznym warzyw krzyżowych. Badacze udowodnili, że brokuły mogą pomóc w odwróceniu raka prostaty poprzez wychwytywanie reaktywnych form tlenu i hamowanie podziału komórek.

Ile spożywać
Spożywać 5 porcji brokułów tygodniowo.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Blanszuj lub gotuj przez bardzo krótki czas.



3. Marchewki

Marchewki mają apetyczny kolor, są słodkie i chrupiące, i zawierają β-karoten, który jest silnym środkiem przeciwnowotworowym. Koreańscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, dając palaczom β-karoten z marchwi i monitorując ich przez 8 tygodni. Odkryli znaczne zmniejszenie uszkodzenia DNA limfocytów niż wśród grupy kontrolnej. Beta-karoten obecny w marchwi jest przeciwutleniaczem i wzmacnia funkcję immunologiczną organizmu, co pomaga w walce z rakiem oraz zapobieganiu mu.

Ile spożywać
Spożywać małą porcję marchewki co drugi dzień.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Najlepiej spożywać marchewkę na surowo.

4. Borówki

Borówki to najpopularniejsze jagody. Są magazynami składników odżywczych, które pomagają zwalczać wiele chorób, w tym raka. Amerykańscy naukowcy potwierdzili, że związki fenolowe z jagód pomagają hamować podział komórek rakowych, chronią DNA przed uszkodzeniem oksydacyjnym i zmniejszają produkcję cząsteczek prozapalnych. Antocyjanidyny obecne w jagodach hamują rozwój naczyń krwionośnych zasilających komórki nowotworowe.

Ile spożywać
Spożywać ½ szklanki jagód dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Jedz jagody surowe i niezamrożone, aby uzyskać najlepsze korzyści.

5. Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe, takie jak jarmuż, kalafior, rzodkiew, rukiew wodna, kapusta, bok choy, rukola, rzepa i brukselka są nasycone beta-karotenem, luteiną, zeaksantyną, minerałami, witaminami E, K, C i folianem, sulfurem -zawierające glukozynolany i związki aktywne biologicznie, takie jak indole, izotiocyjaniany i tiocyjaniany. Wszystkie te związki zapobiegają uszkodzeniu DNA, zmniejszają stany zapalne, inaktywują substancje rakotwórcze i zapobiegają tworzeniu się nowotworowych naczyń krwionośnych.

Ile spożywać
Spożywać cup-1 szklanki krzyży dziennie. Upewnij się, że spożywasz różne rodzaje warzyw krzyżowych w różne dni tygodnia.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Blanszuj warzywa krzyżowe lub najlepiej jedz na surowo.

6. Kurkuma

Kurkuma to domowa przyprawa i naturalny barwnik spożywczy, który ma wiele korzyści zdrowotnych. A jednym z nich jest walka z rakiem. Naukowcy wyszczególnili naukowe przyczyny jej supermocy. Kurkuma zawiera biologicznie aktywny związek zwany kurkuminą, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kurkumina hamuje niekontrolowany podział, progresję i przerzuty komórek i powoduje apoptozę komórek rakowych.

Poznaj inne właściwości zdrowotne kurkumy!

Ile spożywać
Spożywać 1-1 1/2 cm  korzenia kurkumy lub ½-1 łyżeczki zmielonej kurkumy dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Spożyj surowy korzeń kurkumy na pusty żołądek lub dodaj kurkumę do szklanki  ciepłego mleka i wypij przed snem.



7. Papaja i liście papai

Stwierdzono, że zarówno ekstrakty z papai, jak i liści papai są korzystne w leczeniu raka. Naukowcy odkryli, że bogata w flawonoidy frakcja benzenowa ekstraktu z papai wykazuje właściwości ochronne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Naukowcy odkryli również, że ekstrakt z liści papai może działać przeciw rakowi prostaty.

Ile spożywać
Spożywać porcję papai co drugi-trzeci dzień.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Spożywać umytą, obraną i pokrojoną w kostkę dojrzałą lub zieloną papaję.

8. Pieczarki

Do pokarmów zmniejszających ryzyko zachorowania na raka należą także pieczarki. Są to bogate w białko jadalne grzyby, które są spożywane na całym świecie ze względu na ich pyszny smak i wyrazisty aromat. Mają także właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, nefroprotekcyjne, antyalergiczne i wzmacniające odporność. Kilka związków przeciwnowotworowych występujących w grzybach to krestin, calcaelin, hispolon i lentinan – chronią przed rakiem okrężnicy, piersi, płuc, krwi i prostaty.

Ile spożywać
Spożywaj około 1/2 szklanki grzybów co drugi dzień.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Dodaj do zapiekanek, sałatek lub sosów do mięsa.

9. Cynamon

Cynamon to przyprawa uzyskana z kory drzewa Cinnamomum. Jest szeroko stosowany do dodawania smaku i słodyczy do różnych kuchni na całym świecie. Naukowcy odkryli, że cynamon zawiera garbniki, olejki eteryczne, węglowodany i śluz, które mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Działa poprzez regulację w górę proapoptotycznych cząsteczek, jednocześnie hamując onkogeny (geny kodujące cząsteczki wywołujące raka).

Dowiedz się więcej na temat właściwości cynamonu

Ile spożywać
Spożywać ¼ startej laski cynamonu lub ¼ łyżeczki cynamonu w proszku dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Dodawaj do koktajli, herbaty, kawy oraz potraw słonych i słodkich.

10. Tradycyjne herbaty

Tradycyjne herbaty, takie jak zielona, ​​czarna, żółta, biała i czerwona, są nasycone polifenolami, takimi jak EGCG (galusan epigalokatechiny), EKG (galusan epikatechiny) i EC (epikatechina). Mają właściwości przeciwutleniające, które pomagają w usuwaniu szkodliwych wolnych rodników, które mutują normalne DNA w rakowe. Zawierają polifenole, które zapobiegają podziałowi komórek i powodują apoptozę komórek rakowych (śmierć komórki). Aktywują również enzymy, które chronią przed rakiem, zwiększają odporność i chronią przed uszkodzeniem przez promieniowanie UV.

Ile spożywać
Pij 3-5 filiżanek zielonej herbaty dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Przygotuj zieloną herbatę w tradycyjny sposób. Unikaj dodawania mleka lub cukru.



11. Pomidory

Czerwone i brązowe pomidory są doskonałym źródłem likopenu, który hamuje proliferację (podział) komórek rakowych i przyspiesza apoptozę komórek rakowych. Badania wykazały, że likopen pomidorowy jest skuteczny przeciwko rakowi płuc, prostaty, jamy ustnej, gardła, krtani, jelita grubego, piersi, szyjki macicy i raka jajnika.

Przeczytaj więcej na temat korzyści zdrowotnych pomidorów.

Ile spożywać
Spożywać 1-2 średniej wielkości pomidory dziennie. Pomiń nasiona, jeśli poziom kwasu moczowego jest wysoki.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Najlepiej spożywać surowe pomidory, ale bardzo zdrowe są również takie przetworzone na sos lub przecier.

12. Siemię lniane

Nasiona lnu sprzyjają utracie wagi. Ale naukowcy zebrali dowody, że siemię lniane i olej lniany mogą również pomóc w zapobieganiu rakowi piersi. Składnik lignanu siemienia lnianego, secoisolariciresinol diglukozyd (SDG), przekształca się w enterolakton i enterodiol. Związki te mają właściwości antyestrogenowe i pomagają zmniejszyć wzrost komórek. Kwas alfa-linolenowy obecny w nasionach lnu pomaga również hamować wzrost i progresję komórek rakowych.

Ile spożywać
Spożywać 1-2 łyżeczki siemienia lnianego dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Zmiel je na gruby proszek.

13. Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie świetnie smakują i są świetnym źródłem selenu. Pomaga on zmniejszyć stres oksydacyjny, usuwając szkodliwe rodniki tlenowe, zapobiegając mutacji DNA spowodowanej stresem oksydacyjnym. Kilka selenoprotein pomaga również zapobiegać rakowi. Naukowcy z Roswell Park Cancer Institute odkryli, że suplementacja diety orzechami brazylijskimi pomaga zapobiegać rakowi gruczołów sutkowych w modelach laboratoryjnych.

Ile spożywać
Spożywać garść orzechów brazylijskich dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Spożywaj surowe orzechy brazylijskie.

14. Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcza, cytryna, limonka, kiwi, winogrona, mandarynka i grejpfrut są naładowane witaminą C, silnym przeciwutleniaczem. Zawierają także polimetoksyflawony, które hamują przerzuty raka, cząsteczki proapoptotyczne i angiogenezę. Naukowcy odkryli również, że wyciągi ze skórki owoców cytrusowych mogą być potencjalnymi lekami na raka prostaty.

Ile spożywać
Spożywać 75-90 mg owoców cytrusowych dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Spożywaj surowe owoce cytrusowe na świeżo. Dodawaj do sałatek lub jogurtów.

15. Karczochy

Karczoch to kolejny silny środek przeciwnowotworowy, który należy często spożywać. Zmniejsza wzrost i proliferację komórek raka piersi, wyzwala apoptozę komórek rakowych i hamuje ich inwazję. Zatrzymuje także produkcję reaktywnych form tlenu, których nadmiar może prowadzić do mutacji DNA, prowadząc do raka.

Ile spożywać
Spożywać około 6-7 gramów karczocha dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Spożywać surowe płatki karczocha z hummusem lub innym zdrowym dipem.



16. Zielona cebulka

Smakuje łagodniej niż czosnek i biała cebula i dodają świeży aromat i pyszny smak potrawom azjatyckim. Badania dowodzą, że zielona cebulka skutecznie chronią komórki przed rakiem. Naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym ekstrakt cebulki z gorącą wodą podawano myszom z rakiem okrężnicy. Stwierdzono, że indukował on apoptozę komórek rakowych i hamował proliferację komórek. Możemy zatem stwierdzić, że cebulki mogą zapobiegać rakowi okrężnicy.

Ile spożywać
Spożywać około ½ szklanki posiekanych szalotek co drugi dzień.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Podsmaż białą część, a zieloną część skonsumuj  na surowo.

17. Kimchi

Kimchi to tradycyjne koreańskie jedzenie przygotowywane poprzez fermentację warzyw. Oprócz wspomagania trawienia kimchi zapobiega także rakowi piersi, krwi i żołądka. Zawiera głównie kapustę i czosnek – oba składniki znane są z właściwości przeciwnowotworowych. Pomagają zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym DNA i hamują wzrost komórek rakowych.

Ile spożywać
Spożywać około 2 łyżki kimchi dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Spożywać z sałatką lub grillowanymi warzywami.

18. Imbir

Głównymi bioaktywnymi składnikami imbiru są gingerol i shogaol, które pomagają powodować śmierć komórek rakowych i hamują wzrost guza. Naukowcy odkryli, że ekstrakt z imbiru zmniejsza stan zapalny i indukuje apoptozę komórek u szczurów laboratoryjnych z rakiem wątroby.

Poznaj inne właściwości zdrowotne imbiru.

Ile spożywać
Spożywaj około ½ cala imbiru dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Spożywaj surowy korzeń imbiru samodzielnie lub dodawaj go do potraw.

19. Jabłka

Związki fenolowe i witaminy obecne w jabłkach są bardzo skuteczne przeciwko różnym chorobom, w tym rakowi. Przeciwutleniacze w jabłku pomagają usuwać reaktywne formy tlenu i zapobiegają rakowi jelita grubego.

Ile spożywać
Spożywaj jedno jabłko dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Jabłka najlepiej jeść na surowo.

20. Awokado

Awokado jest bogate w witaminę E i zdrowe tłuszcze. Ten kremowy owoc jest wykorzystywany w sałatkach, koktajlach i innych przepisach kulinarnych na całym świecie. Naukowcy udowodnili, że awokado jest silnym środkiem przeciwnowotworowym. Zapobiega mutacji DNA i hamuje proliferację komórek raka prostaty.

Ile spożywać
Spożywaj pół awokado dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Jedź surowe awokado. Dodaj go do sałatek, koktajli i tostów.



21. Wiśnie i czereśnie

Czereśnie i wiśnie może i są małe, ale korzyści zdrowotne, które oferują, są ogromne. Czerwony kolor wiśni wynika z obecności antocyjanu, flawonoidu występującego w owocach i warzywach. Wiśnie są doskonałym źródłem witamin A i C i zawierają składniki odżywcze, które są przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Ile spożywać
Jeśli to możliwe spożywaj ½ szklanki dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Spożywaj surowe owoce. Dodaj je do śniadania lub sałatek lub przygotuj koktajle.

22. Kukurydza

Kukurydza to ziarno zbóż uprawiane w różnych częściach świata. I jest doskonałym źródłem energii, ponieważ jest bogate w dobre węglowodany. Ale może również zwalczać raka. Kukurydza ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwnadciśnieniowe – które pomagają hamować wzrost i proliferację komórek rakowych.

Ile spożywać
Spożywać około pół szklanki kukurydzy dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Spożyj gotowaną kukurydzę. Unikaj prażonej lub zwęglonej kukurydzy, ponieważ pozostałości węgla są potencjalnymi czynnikami rakotwórczymi.

23. Daktyle

Stwierdzono, że daktyle są wysoce aktywne przeciwko rakowi wątroby. Naukowcy podali daktyle szczurom z indukowanym rakiem wątroby i odkryli, że te zmniejszają stan zapalny, zwiększają odporność i odwracają uszkodzenie wątroby.

Ile spożywać
Spożywać 6-7 sztuk dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Spożywać świeże i dojrzałe daktyle, ale możesz wybierać też te suszone – kontroluj tylko czy nie są konserwowane tlenkiem siarki. Dodaj je do śniadania, koktajli i sałatek lub po prostu zjedz.

24. Granat

Granat ma niesamowite właściwości lecznicze. A jednym z nich jest walka z rakiem. Jest naładowany przeciwutleniaczami i działa przeciwzapalnie. Wykazano, że hamuje wzrost komórek raka piersi, jelita grubego, płuc, skóry i prostaty.

Ile spożywać
Spożywać ½ – ⅔ szklanki granatu dziennie.

Najlepszy sposób na konsumpcję
Spożyj granat w jasnych kolorach samodzielnie lub przygotuj sok. Możesz także dodać pestki granatu do sałatek i śniadania.



To 24 najlepszych produktów spożywczych, które mogą pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nowotworów. Postępuj zgodnie z poniższymi wytycznymi, aby zminimalizować ryzyko raka.

Wytyczne minimalizujące ryzyko raka – żywność i nawyki:

  • Spożywać żywność o dużej zawartości przeciwutleniaczy.
  • Unikaj przetworzonej i zwęglonej żywności.
  • Nie przegrzewaj oleju kuchennego.
  • Gotuj żywność w niższych temperaturach, aby uniknąć rozgotowania i zwęglenia.
  • Unikaj żywności z dodatkiem cukru.
  • Nie spożywaj żywności ze sztucznymi barwnikami i aromatami.
  • Bądź aktywny.
  • Unikaj podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz