Ich przygotowanie zajmie ci dosłownie 15 minut. Możesz je zjeść na deser albo na słodkie śniadanie czy kolację. Racuszki bananowe są słodkie i smaczne, chociaż prawie nie zawierają dodanego cukru.
Składniki
•1 dojrzały, spory banan
•3 pełne łyżki mąki pełnoziarnistej
•1 łyżka siemienia lnianego mielonego
•1 jajko
•½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
•szczypta sody oczyszczonej
•olej rzepakowy
•masło orzechowe lub konfitura do dekoracji
Wykonanie
1. Banana obierz i dokładnie rozgnieć widelcem.
2. Wymieszaj z jajkiem, mąką, proszkiem i siemieniem lnianym.
3. Patelnię z powłoką nieprzywierającą posmaruj niewielką ilością oleju.
4. Wykładaj łyżką porcje ciasta i lekko rozprowadzaj, by powstały małe placuszki.
5. Gdy ich spody i brzegi się zetną, obracaj je na drugą stronę.
6. Podawaj posmarowane niewielką ilością masła orzechowego/konfitury.
Przepis na racuszki bananowe pochodzi z książki Możesz jeść normalnie! Wystarczająco dobra dieta Agaty Lewandowskiej
Skomentuj