fbpx
porady zdrowa kuchnia

Krótki przewodnik po miodach

rodzaje miodu



Miód może być cennym źródłem witamin i innych pierwiastków korzystnych dla naszego zdrowia. Stosujemy go nie tylko jako naturalny słodzik, ale również ze względu na właściwości lecznicze. Istnieje jednak wiele rodzajów miodu. Jaki miód stasować przy danym schorzeniu? Jaki będzie wzmocni odporność, a jaki będzie służył układowi krążenia? Jakie rodzaje miodu będą najlepiej służyć naszemu organizmowi? Dowiedzcie się tego z fragmentu książki S.O.S. dla odporności.

Miód lipowy

Powstaje z nektaru, którego źródłem są lipa szerokolistna i lipa drobnolistna. Charakteryzuje się silnym działaniem antybiotycznym. Stosowany jest najczęściej przy grypie, przeziębieniach, zapaleniu płuc i oskrzeli. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwkaszlowo oraz wykrztuśnie. Zalecany również przy schorzeniach sercowo-naczyniowych. Efektywnie usuwa obrzęki i delikatnie redukuje ciśnienie tętnicze krwi. Korzystnie wpływa też na układ nerwowy, głównie w przypadku nerwicy, nadpobudliwości nerwowej, bezsenności i stresu.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy ma antyoksydacyjne właściwości, zwalczające reaktywne formy tlenu, stymuluje układ immunologiczny. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i moczopędnie. Przynosi pozytywne efekty przy zapaleniu pęcherza moczowego, problemach z oddawaniem moczu, obrzękach i kamicy nerkowej. Poprzez poszerzenie naczyń krwionośnych nerek usprawnia diurezę. Regeneruje florę bakteryjną jelit w okresie zaparć i biegunek.

Miód rzepakowy

Miód ten jest jedną z najbardziej znanych odmian w Polsce. Szczególnie polecany jest dla osób w wieku podeszłym. Jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza oraz boru i to właśnie z uwagi na obecność boru przyczynia się do prawidłowej struktury kości, pracy tarczycy i śledziony. Dzięki znacznej zawartości węglowodanów prostych miód rzepakowy odżywia i regeneruje przemęczony, wyczerpany organizm. Przynosi korzyści w schorzeniach układu krwionośnego. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi i hamuje rozwój miażdżycy. Poprawia
funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego i może być skuteczny w bakteryjnych zapaleniach dróg oddechowych. Osłabia kaszel i powoduje wzrost odporności. Ponadto usprawnia gojenie stanów zapalnych żołądka i dwunastnicy w chorobie wrzodowej.



Miód gryczany

Charakteryzuje go silny zapach kwiatów gryki oraz ostry, delikatnie piekący posmak. Przede wszystkim polecany jest w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Poprawia elastyczność i wytrzymałość ścian naczyń włosowatych, a także zapobiega pękaniu naczyń, powstawaniu wybroczyn oraz wylewom. Ma pozytywne działanie w leczeniu nerwicy serca i dusznicy bolesnej. Ważną rolę odgrywa też w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, a regularnie przyjmowany, zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi. Sprzyja regeneracji
wyczerpanego chorobami organizmu, a także wspomaga odbudowę kości po złamaniach. Istnieją dane ukazujące, że miód gryczany wskazany jest w infekcjach przebiegających z gorączką, zaburzeniach wzroku i problemach z pamięcią.

Miód akacjowy

Miód akacjowy ma zastosowanie przede wszystkim w odżywianiu i regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym bądź umysłowym. Polecany jest przy problemach z trawieniem, skurczach i zapaleniach żołądka, a także przy nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy poprzez regenerację śluzówki i wzmożoną produkcję śluzu. Korzystne efekty przynosi również przyjmowanie go w zapaleniach górnych dróg oddechowych.

Miód spadziowy

Rozróżniamy dwa jego typy: ze spadzi iglastej i liściastej. Jest bogaty w żywice i olejki eteryczne. Posiada działanie antybiotyczne, regeneracyjne oraz bakteriobójcze. Stosowany przy chorobach górnych dróg oddechowych, astmie, zapaleniu płuc i nerwicy serca. Pomocny w leczeniu miażdżycy. Polecany przede wszystkim podczas regeneracji organizmu po przebytych chorobach.



Miód nawłociowy

Polecany szczególnie przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Pomocny przy leczeniu grypy oraz przeziębień.

Miód wielokwiatowy

Często określany jest mianem miodu „uniwersalnego”. Dobrze działa przy różnego rodzaju alergiach oraz w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Może być stosowany przez osoby przemęczone ze względu na obecność w nim sporej ilości węglowodanów prostych.

 

Fragment książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca

 

 

 



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz