fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Flaczki z boczniaków

flaczki z boczniaków

Beta-glukany występujące w grzybach jadalnych przede wsyztskim stymuluja układ immunologiczny, aktywując makrofagi. Mogą być więc wykorzystywane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób nowotworowych. Stwierdzono także, że glukany zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Zastawnawiasz jak włączyć grzyby do diety? Sprawdź przepis na flaczki z boczniaków!

Przepis na flaczki z boczniaków

Składniki:

  •  1 opakowanie boczniaków (ok. 500 g)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki soczewicy czerwonej
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej czerownej

Sposób przygotowania:

Boczniaki umyj i osusz. Pokrój je w cienkie plastry. Marxhew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i warzywa korzeniowe. Przemieszaj, dopraw do samku. Następnie całość zalej wodą, dodaj soczewicę, gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj boczniaki, dokładnie przemieszaj. Następnie dodaj curry, paprykę w proszku oraz koncentrat. Gotuj około 10 minut.

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz