fbpx
mity żywieniowe_baner
przepisy zdrowa kuchnia

Ryż z tofu w sosie orzechowym



Składniki

• 50 g ryżu brązowego,
• 70 g tofu,
• 100 g brokułów,
• 50 g marchewki,
• 50 g cebuli,
• 50 g mleczka kokosowego z puszki,
• 20 g masła orzechowego,
• 15 g sosu sojowego,
• 5 g czosnku,
• sól i pieprz,
• 5 g oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania

Ryż ugotować (warto zrobić to poprzedniego dnia). Tofu pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym, odstawić (można też zrobić to poprzedniego dnia). W międzyczasie ugotować brokuły. Cebulę zeszklić z czosnkiem na oleju, dodać odsączone z marynaty tofu, marchewkę, ugotowane brokuły, masło orzechowe i mleczko kokosowe. Dusić kilka minut – w razie potrzeby dodając niedużą ilość wody. Podawać z ryżem.

Przepis pochodzi z książki Ach, ten cukier. Odżywianie w cukrzycy, insulinooporności i otyłości Anny Reguły.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz