fbpx
przepisy

Sałatka antynowotworowa

Jarmuż ma wiele zalet: jest bogaty w błonnik, witaminy i niskokaloryczny. Zawiera więcej wapnia niż mleko

Każdy składnik tej sałatki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów! Smacznego.

Sałatka z jarmużem

Składniki

4 szklanki liści jarmużu, porwane na kawałki, bez łodyżek

1/2 dużego, pokrojonego awokado

1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli

sól ziołowa lub sól morska do smaku

1/2 pokrojonego ogórka gruntowego

garść pestek granatu

 

Sos

1 rzodkiew, cienko pokrojona w talarki

1 posiekany pęd selera naciowego

1–2 łyżeczki nasion konopi (opcjonalnie)

1 łyżeczki oleju konopnego, lnianego lub z awokado

2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

 

Umieść jarmuż w dużej misce i spryskaj sosem. Potrząśnij miską, by wymieszać sos z zieleniną. Dopraw solą ziołową lub morską i odstaw na bok, aby jarzyna nasiąkła sosem. W międzyczasie posiekaj rzodkiew, awokado, ogórek, seler i cebulę. Zmieszaj warzywa z pestkami granatu i dodaj jarmuż. Zmieszaj i posyp sałatkę nasionami konopi (opcjonalnie).

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz