fbpx
przepisy

Zupa z pieczonej dyni piżmowej

Dynia piżmowa wzmacnia odporność organizmu, ale też doskonale działa na poprawę nastroju, ukojenie nerwów

Składniki

1 średnia dynia piżmowa, przecięta na pół i pozbawiona nasion

2 szklanki grubo utartej rzepy

2 łyżeczki świeżej, posiekanej szałwii

3/4 łyżeczki szarej soli

2 łyżeczki miodu

olej do pieczenia

6 szklanek beztłuszczowego, niskosodowego bulionu warzywnego

ekologiczne suszone warzywa

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka świeżo posiekanego szczypiorku

1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

1 1/2 szklanki posiekanej cebuli

3 zmielone ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki

                                 

Podgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę lekko natłuszczoną folią. Rozłóż dynię na folii miąższem w dół. Piecz, aż zmięknie, czyli około 30 minut. Ostudź i wyjmij łyżką miąższ. Zgnieć go na miazgę, skórki wyrzuć.

Podgrzej oliwę w garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek. Duś przez 4 minuty. Dodaj dynię, suszone warzywa, rzepę, szałwię, sól, pieprz i liść laurowy. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do zmięknięcia składników, przez około 45 minut. Zdejmij garnek z kuchenki i wyjmij z zupy liść laurowy. Przez następne 10 minut daj zupie nieco ostygnąć.

Ostrożnie przelej jedną trzecią garnka do blendera. Zakryj blender, przykryj go ściereczką i blenduj do uzyskania kremowej masy, a następnie przelej ją do dużej misy. To samo zrób z pozostałymi częściami zupy. Przelej ją następnie z powrotem do garnka i podgrzej ponownie. Podawaj w miseczkach, posypaną pietruszką i polaną na wierzchu odrobinką miodu.

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz