fbpx
przepisy

Salsa z papai i awokado

Już sama nazwa wystarczy, by westchnąć. Awokado i papaja – czy naprawdę muszę mówić więcej?

Papaina, kluczowy enzym obecny w papai, jest doskonałym środkiem wspomagającym trawienie, często używanym w mieszankach zmiękczających. Zaprojektowałam tę słodką, kremową, wyglądającą niczym jadalne konfetti salsę, aby pasowała do halibuta, ale salsa przeniesie każdą rybę lub danie z kurczaka od niebytu do zachwytu.

Przygotowanie: 10 minut

Gotowanie: 0 minut

Otrzymasz: 2 porcje

Porcja zawiera (3 łyżki):

Kalorie: 55; Całkowity tłuszcz: 4,5 g
(0,5 g nasyconego, 3 g jednonienasyconego);
Węglowodany: 4 g;
Białko: 1 g; Błonnik: 2 g;
Sód: 55 mg

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę papai
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę awokado
  • 3 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
  • 3 łyżki drobno pokrojonej świeżej kolendry
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • szczypta cayenne

Sposób przygotowania:

Umieścić wszystkie składniki w misce i delikatnie wymieszać. Dla uzyskania optymalnego smaku przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut przed podaniem.

Przechowywanie: Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Wariant:

Zastąp papaję mango, ananasem lub pomidorem. Zamiast czerwonej papryki użyj ziaren granatu.

 

 

 

Rebecca Katz

jest znakomitym kucharzem i autorką wielu nagradzanych książek, m.in. "Zdrowe zupy", "Kuchnia długowiecznych", a także założycielką "Healing Kitchen".

Skomentuj

Zostaw komentarz