Nowy rok – nowa ja! Początek 2023 roku może być dla wielu z nas okazją do podjęcia decyzji o zrzuceniu zbędnych kilogramów. Należy jednak pamiętać, że aby proces odchudzania był skuteczny, musi być zaplanowany z głową. Obecnie w sieci można znaleźć mnóstwo rodzajów diet, które w magiczny sposób pozwolą nam szybko i bezboleśnie stracić zbędne kilogramy. Problem jest w tym, że znaczna część informacji na temat odżywiania jest promowana przez osoby, które nie są specjalistami w dziedzinie dietetyki. W ten sposób rodzą się mity dietetyczne. Postanowiliśmy zweryfikować kilka powszechnych przekonań i pomysłów dotyczących utraty wagi.
1. Żywność „spalająca tłuszcz” pomaga w odchudzaniu
Niektóre produkty są określane jako „spalające tłuszcz”. To brzmi zbyt dobrze, aby mogło być prawdziwe, i prawdopodobnie tak jest.
Niektórzy twierdzą, że pokarmy takie jak ananas, imbir, cebula, awokado, szparagi, seler, papryczka chili, brokuły, zielona herbata i czosnek przyspieszają metabolizm organizmu, pomagając w ten sposób spalać tłuszcz. W istocie, włączenie do diety tego rodzaju żywności, korzystnie działa dla zdrowia. Jednakże ograniczanie swojego jadłospisu do „spalaczy tłuszczu” na dłuższą metę nie wpłynie korzystnie na twój stan zdrowia.
2. Suplementy są istotnym elementem odchudzania
Zwolennicy niektórych suplementów twierdzą, że pomagają one organizmowi spalać tkankę tłuszczową. W rzeczywistości bywają one nieskuteczne, niebezpieczne lub jedno i drugie. Kiedy chcesz wspomóc dietę suplementami, skorzystaj z rad lekarza lub dietetyka. Specjalista pomoże ci dobrać odpowiednie środki, które będą nie tylko skuteczne, ale przede wszystkim bezpieczne dla twojego zdrowia.
3. Pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu wspomagają odchudzanie
Tłuszcze znacząco przyczyniają się do zwiększenia masy ciała. Z tego względu mogłoby się wydawać, iż pokarmy o obniżonej zawartości tłuszczu będą korzystne w diecie odchudzające. Pamiętaj jednak, iż tłuszcz jest ważnym nośnikiem smaku. Pomyśl więc co producent danego produktu żywnościowego musi dodać, aby ów produkt smakował konsumentom. Bardzo często „odtłuszczone” produkty zawierają znacznie więcej cukru niż ich „tłuste” odpowiedniki. Kluczowe w tym przypadku okazuje się czytanie etykiet. Artykuł spożywczy niezawierający tłuszczu nie zawsze okazuje się dietetyczny.
4. Nie wolno podjadać
Istnieje powszechne przekonanie, że jedzenie pomiędzy posiłkami stanowi główny grzech diety. Tymczasem podjadanie może przyczynić się do lepszego zarządzania spożyciem kalorii.
Przekąski mają różną formę. Podczas gdy niektórzy podjadają ciasteczka, inni chrupią marchewkę. Jedni jedzą jogurt, inni nie mogą oprzeć się chipsom. Po przekąskę sięgamy też z różnych powodów. Niekiedy odczuwamy głód, innym razem udajemy się do lodówki gdy po prosu jesteśmy znudzeni.
Spożywanie kawałka owocu lub jogurtu pomiędzy posiłkami może zmniejszyć apetyt, powstrzymując nas przed przejadaniem się w porze posiłków lub uciekaniem się do bardziej energetyzujących przekąsek. Nie ma w tym nic złego. Tego rodzaju podjadanie nie sprawi, że zaprzepaścisz swoje wcześniejsze wysiłki.
Warto zauważyć, że osoby z otyłością mogą być bardziej skłonne do podjadania niż ci, którzy mają prawidłową masę ciała. W takim przypadku przejście z niezdrowych przekąsek na zdrowe może pomóc w utracie wagi, jeśli taki jest cel.
Ogólnie rzecz biorąc, podjadanie ma wiele aspektów – może wspierać lub utrudniać wysiłki związane z odchudzaniem, a w niektórych przypadkach może mieć niewielki wpływ.
5. Smakołyki to zło
Wynika to z powyższego mitu. Oczywiście ograniczenie słodkich, wysokotłuszczowych przysmaków jest ważne, ale całkowite ich wyeliminowanie jest niepotrzebne i może przynieść efekt przeciwny do zamierzonego. Pozbawienie się wszystkiego co lubisz nigdy nie jest dobre. Jest duże prawdopodobieństwo, iż prędzej czy później ulegniesz pokusie i porzucisz swoje nawyki. Pozwalanie sobie na chwile przyjemności nie jest złe. Trzeba tylko pamiętać, aby zachować umiar.
6. Sztuczne słodziki są lepsze od cukru
Aby obniżyć spożycie cukru, wiele osób wybiera słodziki o niskiej lub zerowej zawartości kalorii. Może to zmniejszyć liczbę spożywanych kalorii, ale mimo to okazuje się, iż sztuczne słodziki mogą przyczynić się do przyrostu masy ciała. Coraz częściej pojawiają się również głosy mówiące o niekorzystnym wpływie na zdrowie sztucznych słodzików.
Na ten moment trudno jednoznacznie ocenić rolę słodzików w odchudzaniu. Wciąż trwają badania w tym zakresie.
7. Popularna dieta musi być skuteczna
Zdarza ci się, że widząc popularność jakiejś diety myślisz, że rzeczywiście „coś w niej musi być”, skoro tak wiele osób ją stosuje? Otóż nie musi w niej nic być. Wiele diet jest promowanych przez osoby, które mają niewielką wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Bywa, iż popularność danego jadłospisu ma swoje źródło w promowaniu go przez celebrytów. Przykładem może być dieta bezglutenowa. W ostatnim czasie stała się ona na swój sposób modna. Problem w tym, że gluten szkodzi jedynie osobom na niego uczulonym. W podobny sposób może działać każda inna dieta. Dlatego zanim zdecydujesz się skorzystać z określonego stylu odżywiania, dokładnie go przeanalizuj, a najlepiej skonsultuj z lekarzem lub dietetykiem.
Jeśli chcesz zweryfikować więcej mitów dotyczących odchudzania, przeczytaj nasz artykuł Mity dotyczące odchudzania
Skomentuj