fbpx
przepisy

Wiosenna sałatka z quinoa

Komosa ryżowa (quinoa) może być z powodzeniem wykorzystywana zamiast tak dobrze znanych nam kasz i ryżu. Oto pomysł na pyszny pożywny posiłek z jej wykorzystaniem

Składniki:

1 szklanka surowych nasion komosy ryżowej (quinoa) lub ziarna orkiszu, choć należy pamiętać, że zawiera on gluten

1 por pokrojony w talarki

1 szklanka posiekanych truskawek (opcjonalnie)

3/4 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku

1 1/2 szklanki bulionu warzywnego z ekologicznych warzyw (przepis na bulion można znaleźć tu)

1 szklanka świeżej, grubo siekanej natki pietruszki

 

Sos

2–3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

3 łyżki świeżego soku z cytryny

sól do smaku

 

Do posypania (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki oliwy extra virgin

1 pęczek szparagów, pokrojonych na 1,5-centymetrowe kawałki

2 zmielone ząbki czosnku

posiekany miąższ z cytryny

siekane orzechy lub nasiona

 

Wypłucz komosę na drobnym sitku i przesyp do średniego garnka. Dodaj bulion warzywny i ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Podgrzej oliwę w dużym rondlu albo woku. Podduś por i czosnek na średnim ogniu przez pięć minut. Dodaj szparagi, dopraw solą i duś jeszcze przez 5–10 minut aż szparagi lekko zmiękną. Dodaj truskawki (opcjonalnie), groszek i pietruszkę. Duś jeszcze przez kilka minut i zdejmij rondel z kuchenki. Pomieszaj składniki sosu w miseczce i polej nim mieszankę. Dodaj ugotowaną komosę. Dopraw solą. Smacznego!

Możesz także posypać potrawę miąższem cytryny, orzechami i nasionami.

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz