fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Wiosenne sałatki

Sałatkę każdy wie jak zrobić. Nie jest to nic trudnego.  Ale nie każdy wie jakie połączenia smakowe są najlepsze dla naszych kubków smakowych. Ogromnym plusem jest to, że nie wymaga dużego nakładu czasu. Łatwo ją również spakować do pudełka i zjeść ze smakiem w szkole lub pracy.

Sałatki te, będą również idealną propozycją jako sałatka do potraw z grilla lub do obiadu. Sprawdzą się w każdej sytuacji.

I co najważniejsze… wszystkie zawierają ogromną ilość witamin i minerałów. Zostały skomponowane tak, aby ich wartości odżywcze były jak najlepiej wchłaniane.



Poniżej znajdziesz kilka propozycji składników, z których możesz wykonać przepyszne i lekkie posiłki.

Sałatka żurawinowo- oscypkowa

Składniki:

Rukola (2 garści)
Sałata masłowa (2 garści)
Suszona żurawina (garść)
Warkocze z oscypka/ cały oscypek
Orzechy włoskie (garść)
Oliwa z oliwek (3 łyżki)
Papryka żółta (1 sztuka)

Składniki połączyć w dużej misce, wymieszać i podzielić na porcje.

 

Sałatka z tuńczyka

Składniki:

Papryka zielona (1 sztuka)

Roszponka (4 garści)

Tuńczyk z puszki (1 sztuka)

Świeży ogórek (1 sztuka)

Rzodkiewka (2 sztuki)

Migdały (garść)

Czerwona cebulka (1/2)

Składniki połączyć w dużej misce, wymieszać i podzielić na porcje.



Sałatka wiosenna

Składniki:

Awokado (1 sztuka)

Kiełki z rzodkiewki lub brokuła

Pomidor (1 sztuka)

Ocet balsamiczny (3 łyżeczki)

Ugotowane jajko x 2

Starty żółty ser (garść)

Czerwona cebula ( ½)

Świeży ogórek (1 sztuka)

Składniki połączyć w dużej misce, wymieszać i podzielić na porcje.

 

Sałatka orzeźwiająca

Składniki:

Wyciśnięty sok z połówki cytryny

Rukoa (3 garści)

Jabłko (1 sztuka)

Nasiana chia (1 łyżeczka)

Gruszka (1 sztuka)

Orzechy nerkowca (garść)

Suszone pomidory (3 sztuki)

Ocet balsamiczny (3 łyżeczki)



Wykonanie oczywiście jak to w każdej sałatce. Mieszamy wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach i gotowe. Polecam składniki posiekać w drobną kosteczkę lub paski. Dla lepszego smaku możemy pozostawić sałatkę w lodowce na 1h, żeby smak sałatki był intensywniejszy.
Ponadto wedle smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do każdej sałatki zalecam dodać oliwę z oliwek lub ojej lniany. Dzięki temu witaminy, które są w warzywach będą lepiej wchłaniane.

Smacznego!

 

aneta_lifestyle

Przez wiele lat trenowałam wyczynowo pływanie i stąd wzięła się moja pasja do sportu oraz zdrowego stylu życia. Ponadto jestem instruktorem pływania i na co dzień pracuję, ucząc i trenując innych. Wiem również jak bardzo ważne jest bezpieczeństwo w wodzie - jestem ratownikiem WOPR oraz studentką kierunku Ratownictwo Medyczne. Moim największym osiągnięciem jest pierwsze miejsce w Ogólnopolskich Zawodach Uczelni Wyższych w Ratownictwie Medycznym. Z zamiłowaniem prowadzę lifestylowe konto na Instagramie, w którym dzielę się swoimi zainteresowaniami, przepisami oraz zdjęciami z dnia codziennego. Kocham podróżować i odwiedzać nowe kraje. W wolnych chwilach uwielbiam spacerować, gotować i testować nowe przepisy.

Skomentuj

Zostaw komentarz