fbpx
porady zdrowa kuchnia

Mało popularne warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych

właściwości cykorii



Cykoria to warzywo, które w Polsce nie należy do najpopularniejszych. Kojarzy się raczej z zamiennikiem kawy, rzadziej używa się je podczas przygotowywania potraw. Tymczasem spożywanie cykorii niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Jakich? Już wyjaśniamy. Poznaj właściwości zdrowotne cykorii i spróbuj włączyć ją do swojej diety.

Właściwości zdrowotne cykorii

Moc witamin

Cykoria zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. witaminy z grupy B, a także witaminy A, E, K. Warzywo to jest także bogate w witaminę C, której źródeł poszukujemy w szczególności jesienią i zimą. Oprócz tego w cykorii znajdziemy takie składniki jak: wapń, potas, żelazo, miedź, cynk, czy selen.

Wsparcie układu pokarmowego

Właściwości zdrowotne cykorii obejmują regulowanie pracy układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na wątrobę, a także stymuluje układ trawienny. Warto zauważyć, iż cykoria często bywa składnikiem mieszanek ziołowych zalecanych przy problemach z trawieniem. Warzywo to pomaga również regulować apetyt.



Kontrola cukru we krwi

Cykoria zawiera inulinę. Jest to rodzaj prebiotyku o wielu właściwościach zdrowotnych. Jednym z nich jest kontrola cukru we krwi. Dzięki inulinie, spożywanie cykorii może pomóc w obniżeniu poziomu cukru. Dlatego też warzyw to będzie odpowiednie dla osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Pomoc w odchudzaniu

Cykoria jest niskokaloryczna – jedna główka tego warzywa ma tylko 30 kcal. Ponad to, jak już wcześniej wspominano cykoria pomaga w regulowaniu apetytu. Dzięki temu to będzie idealnym składnikiem diety dla osób, chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Poprawa kondycji skóry

Mówiąc o właściwościach zdrowotnych cykorii, nie sposób pominąć jej pozytywnego wpływu na urodę. Dzięki zawartości beta karotenu, roślina ta poprawia koloryt skóry. Z kolei zawarta w cykorii witamina A działa na skórę odmładzająco, poprawiając jej elastyczność i przyczyniając się do likwidacji widocznych na skórze niedoskonałości.



Alternatywa dla kawy

Wbrew stereotypom, picie kawy niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych (kliknij, aby przeczytać więcej na ten temat). jednak mimo to, kofeina nie na każdego będzie działać pozytywnie. Podobnie jak ziarna kawy, tak korzeń cykorii można prażyć i zmielić, a następnie zaparzyć z nich napój. Kawa z cykorii w smaku przypomina tę tradycyjną, jednak nie zawiera kofeiny.

Warzywo zimowe

I na koniec jeszcze jeden istotny fakt. Cykoria jest warzywem zimowym. Sezon na nią przypada od listopada do kwietnia. Oznacza to, że najlepsza pora na cykorię wypada wtedy, kiedy inne warzywa nie są już tak bardzo wartościowe. Może zatem warto zimą zainwestować w cykorię, dla której to właśnie jest najlepsza pora…?

Nie wiesz, co możesz zrobić z cykorii? Sprawdź przepis na cykorię zapiekaną z mozzarellą!



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz