fbpx
porady zdrowa kuchnia

Właściwości zdrowotne goździków

właściwość goździków



Goździki to idealna przyprawa na zimę. Są składnikiem zimowych herbat i innych napojów, dzięki którym możesz się rozgrzać w chłodne dni. Zawdzięczmy im jednak nie tylko charakterystyczny aromat. Poznaj właściwości zdrowotne goździków.

Właściwości zdrowotne goździków

Na ból głowy i zębów

Najbardziej znane właściwości zdrowotne goździków dotyczą uśmierzania bólu, w szczególności zębów i głowy. W goździkach znajduje się eugenol – substancja o lekkich właściwościach znieczulających. Ze zmielonych goździków można przyrządzić pastę, którą należy posmarować bolące miejsce. Nie od dziś zaleca się również rzucie goździków w przypadku bólu zęba. Trzeba jednak pamiętać, że przyprawa ta może złagodzić objawy, ale nie wyleczy przyczyny dolegliwości.

Na trawienie

Goździki dobrze wpływają na układ trawienny. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, a co za tym idzie – wspierają proces trawienny. Goździki mogą również pobudzać apetyt. Będą one zatem wskazane dla osób, które mają problem z regularnym jedzeniem.

Na przeziębienie

Oprócz wspomnianych już właściwości przeciwbólowych, goździki wykazują również działanie antyseptyczne. Dzięki temu stanowią świetny środek na przeziębienie. Łagodzą ból gardła, udrażniają zatkany nos oraz pomagają zwalczyć kaszel. Herbata z goździkami będzie zatem świetnym napojem w okresie jesienno-zimowym, kiedy grypa i przeziębienie atakują ze wzmożoną siłą.



Na zbyt wysoki cholesterol

Spożywanie kilku goździków dziennie pobudza produkcję insuliny oraz obniża poziom “złego” cholesterolu (LDL). Według badań, goździki zapobiegają również tworzeniu się grup nadtlenowych lipidów, które są jedną z przyczyn zawału serca. Dzięki regularnemu stosowaniu tej przyprawy możesz zatem zadbać o swój układ krążenia.

Zastosowanie goździków w kuchni

Goździki mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można dodać je do napojów, takich jak herbata czy kompot. Mogą one także stanowić składnik marynat do mięsa. Można również dodać je do ciast (np. szarlotki) lub tradycyjnych potraw polskiej kuchni (np. bigosu). Znajdą one swoje zastosowanie także w przypadku marynowanych warzyw i owoców.

Jeśli zainteresowały Cię właściwości zdrowotne przypraw, kliknij aby przeczytać artykuł na temat szafranu.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz