fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Wytrawne placki jaglane z kiełkami rzodkiewki



Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana – 1 szklanka (190 g)
  • mąka żytnia – 3 łyżki (36 g)
  • zmielone siemię lniane – 1 łyżka (10g)
  • oliwki (zielone lub czarne, bez pestek) – 1/2 szklanki (80g)
  • czerwona cebula – 1 sztuka średniej wielkości (50g)
  • zimna woda – 1/2 szklanki (125 ml) +3 łyżki (45 ml)
  • oliwa z oliwek extra vergine – 1,5 łyżki (15g)
  • sól morska – szczypta
  • czarny pieprz – szczypta
  • kmin rzymski – szczypta
  • wędzona papryka – szczypta
  • świeża, posiekana natka pietruszki lub szczypiorek – garstka
  • kiełki rzodkiewki – dowolna ilość



Wykonanie:

  1. Oliwki i obraną cebulę drobno posiekaj. Siemię zalej 3 łyżkami zimnej wody i dobrze wymieszaj. Cebulę zeszklij na 1/2 łyżki oliwy.
  2. Połącz siemię , kaszę, cebulę, mąkę, pieprz, sól i wszystko zblenduj. Dodaj oliwki, dobrze wymieszaj.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzej resztę oliwy i kładź łyżka przygotowana masę, formując placki. Smaż na małym ogniu, po minucie/dwóch z obu stron.
  4. Przed podaniem posyp kolendrą lub inna dowolną zieleniną, np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub kiełkami.

Przepis pochodzi z książki Otyłość brzuszna Mileny Nosek

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz