fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Zupa z soczewicy i warzyw



Składniki:

• ½ szklanki soczewicy czerwonej
• 3 średnie ziemniaki
• 1 mała cebula czerwona
• 1 duża marchew
• 1 duży korzeń pietruszki
• 1 czerwony pomidor/ passata
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• dowolne kiełki
• przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, zioła prowansalskie lub dalmatyńskie)

Wykonanie:

1. Ugotuj soczewicę zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 15 minut).
2. W garnku zagotuj osoloną wodę z liściem laurowym, dodaj włoszczyznę – marchew i pietruszkę, zetrzyj na grubych oczkach – oraz ziemniaki, po czym gotuj dalej do miękkości. Dodaj soczewicę i jeszcze chwilkę pogotuj.
3. Zeszklij lekko na oleju posiekaną cebulę i dodaj do zupy.
4. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory/passatę. Zagotuj, dopraw pieprzem.
5. Zupę przelej do miski i podawaj z kiełkami oraz 2 kromkami pieczywa (mogą być grzanki).
6. Dla chętnych – można dodać kleks z kwaśnej śmietany 12%.

 

 

Przepis pochodzi z książki Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych Mileny Nosek.

 

 



Milena Nosek

dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykładowca Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie, dietetyk Polskiego Baletu Narodowego. Entuzjastka podróży, teatru i tańca. Admiratorka kuchni śródziemnomorskiej. Autorka książki "Otyłość brzuszna".

Skomentuj

Zostaw komentarz