fbpx
mity żywieniowe_baner
dolegliwości porady

5 leczniczych przepisów z żurawiny na 5 różnych problemów zdrowotnych



Herbata żurawinowa może pomóc w łagodzeniu wewnętrznych i zewnętrznych problemów dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy i witamin. Dowiedz się więcej o leczniczych zastosowaniach żurawiny!

Co to za roślina?

Żurawina to czerwona jagoda, którą można dostać w prawie każdym miejscu na świecie, ale występuje bardziej obficie na półkuli północnej. Ten owoc należy do rodziny wieloletnich krzewów karłowatych. Zwykle jest niski z małymi łodygami i czerwonymi liśćmi.
Na początku owoce są białe, ale stają się czerwone i jadalne po dojrzeniu. Mają mocny kwaśny smak, który jest nieprzyjemny dla niektórych osób.

Ludzie często mylą żurawinę z innymi podobnymi owocami, takimi jak jagody. Różnica polega głównie na kolorze i smaku, ponieważ owoce te są bardziej kwaśne i cierpkie, gdy spożywane na surowo.

Jeśli chodzi o korzyści, jakie ten owoc może zaoferować, żurawina wyróżnia się spośród innych roślin z tej samej rodziny.

Zalety żurawiny

Chociaż wspominaliśmy już, że dla niektórych osób smak żurawiny jest zwykle zbyt kwaśny, na rynku można łatwo znaleźć witaminy, kapsułki, soki i inne produkty z niej przygotowane.

Te owoce są powszechnie stosowane w leczeniu infekcji żołądka i dróg moczowych. Witaminy i przeciwutleniacze sprawiają, że jest znakomita w leczeniu wielu chorób.

Żurawina jest szczególnie godna uwagi z powodu dużej ilości garbników. Działają one jak naturalny i silny antybiotyk, który pomaga chronić i zwalczać infekcje dróg moczowych i żołądka, jednocześnie zapobiegając powstawaniu wrzodów.

Żurawina ma również wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).

Zastosowania lecznicze dla żurawiny

Rzućmy okiem na pięć domowych środków leczniczych z żurawiny. Te małe, czerwone owoce mają wszelkiego rodzaju korzystne zastosowania w leczeniu różnych chorób lub schorzeń.

1. Na cukrzycę

Leczenie cukrzycy jest łatwiejsze, jeśli towarzyszy mu naturalny środek, pomagający kontrolować poziom cukru we krwi.


Składniki:

  • 3 łyżki liści żurawiny (45 g)
  • 4 szklanki zimnej wody (1 litr)

Co powinieneś zrobić?

Wystarczy dodać liście żurawiny do litra zimnej wody. Doprowadzić tę mieszaninę do wrzenia przez 10 minut.
Pozwól mu się parzyć przez kolejne 10 minut, a następnie odcedź.
Dobrze jest pić część tego napoju kilka razy dziennie.

2. Aby poprawić i wzmocnić układ odpornościowy

Jeśli chcesz zapobiec problemom z oddychaniem, grypie, alergiom i innym chorobom, wypróbuj ten koktajl.

Składniki

  • 2 łyżki żurawiny (30 g)
  • 2 jabłka lub sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • Woda (w razie potrzeby)

Jak to zrobić?

Dodaj wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż uzyskasz gładki napój.
W efekcie otrzymasz pyszny napój, którym możesz delektować się każdego dnia, najlepiej po przebudzeniu.



3. Walka z infekcjami dróg moczowych

Składniki

  • ½ szklanki żurawiny (75 g)
  • ½ szklanki wody (100 ml)

Jak to zrobić?

Dodaj oba składniki do blendera i miksuj na gładką masę.
Odcedź płyn i pij do dwóch szklanek dziennie.

4. Na biegunkę

Jeśli masz problemy z żołądkiem, szczególnie biegunkę, dobrym pomysłem jest użycie żurawiny jako naturalnego środka zaradczego. Wszystko, co musisz zrobić, to herbatka.


Składniki

  • 4 szklanki wody (1 litr)
  • 3 łyżki żurawiny (45 g)

Jak to zrobić?

Przede wszystkim zagotuj litr wody.
Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, dodaj żurawinę i pozostaw na 20 minut.
Po tym czasie odcedź płyn i pij jedną filiżankę na godzinę, aż biegunka ustanie.

5. Na skaleczenia i rany

Jeśli masz skaleczenia lub rany na skórze, możesz również użyć żurawiny w celu przyniesienia sobie ulgi. Zrób herbatę, którą możesz zastosować na dotknięte urazami obszary, korzystając z antybiotykowych właściwości tej rośliny.

Składniki

  • 1 łyżka korzenia żurawiny (15 g)
  • 2 szklanki wody (500 ml)

Co powinieneś zrobić?

Dokładnie umyj korzenie rośliny. Gdy będą czyste i suche, posiekaj je i umieść w garnku z dwoma filiżankami wody.
Doprowadzić do wrzenia przez 10 minut, a następnie gotować przez kolejne 10 minut.
Użyj jałowych kompresów nasączonych tym wywarem. Działa na wszelkiego rodzaju rany, rany, oparzenia lub skaleczenia.

Jak widać, istnieje wiele sposobów na wykorzystanie tej rośliny w domu.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz