Gotowanie na parze jest jednym z najlepszych sposobów gotowania jeśli chodzi o zachowanie składników odżywczych, w tym rozpuszczalnych w wodzie witamin wrażliwych na ciepło i wodę. Naukowcy odkryli na przykład, że gotowanie na parze brokułów, szpinaku i sałaty zmniejsza zawartość witaminy C zaledwie o 9–15%! To naprawdę imponujący wynik.
1. OBNIŻA POZIOM CHOLESTEROLU
Podczas gotowania mięsa, takiego jak jagnięcina lub wieprzowina, gotowanie na parze usuwa z niego tłuszcz, dzięki czemu można łatwo obniżyć jego poziom w diecie. Konwencjonalne metody gotowania, takie jak grillowanie, pieczenie lub smażenie, nie tylko nie usuwają go w takiej ilości jak powyższa metoda, ale jeszcze bardzo często wymagają użycia dodatkowej porcji tłuszczu. Powinny na to zwrócić uwagę w szczególności osoby zagrożone chorobami serca lub świadome wysokiego poziomu cholesterolu. Pozbycie się tłuszczu powoduje, że mięso jest mniej kaloryczne i ma mniej cholesterolu. Gotowanie na parze nie wymaga od nas używania dodatkowego tłuszczu.
2. ZACHOWUJE BŁONNIK, KOLOR I AROMAT WARZYW
Przez gotowanie na parze warzywa są przyrządzone jak najbliżej ich naturalnego stanu, przy jednoczesnym dokładnym podgrzaniu. Trzeba jednak pamiętać, by nie za długo poddawać działaniu pary! Zapobiegnie to nie tylko przekształceniu warzyw w papkę lub purée, ale także pozwoli zachować żywy kolor, smak, soczystość i świeżość. Jeśli chcesz dodać aromatycznego smaku do potraw, możesz użyć ziół i przypraw do potrawy lub wrzucić je do wody.
3. ZATRZYMUJE WITAMINY I MINERAŁY
Wiele witamin i minerałów znajdujących się w warzywach jest traconych przy użyciu konwencjonalnych metod gotowania. Gotowanie na parze gwarantuje, że witaminy takie jak cenne z grupy B: ryboflawina, tiamina, niacyna, biotyna, B12, kwas pantotenowy oraz witamina C, a także minerały, takie jak wapń, fosfor, potas i cynk, zostają zachowane. Pozwoli to uniknąć niekorzystnych dla zdrowia niedoborów, które często pojawiają się u osób niezwracających uwagi na właściwe przygotowywanie potraw.
4. TO SZYBKA I ŁATWA METODA
Gotując na jednym źródle ciepła, można układać na sobie różne warstwy żywności, oszczędzając czas, energię i pieniądze!
5. MNIEJ BRUDNYCH NACZYŃ – WIĘCEJ CZASU DLA CIEBIE!
Kto z nas nie zna nieprzyjemnego zapachu, który roznosi się po całym domu podczas smażenia? A do tego ten bałagan… patelnie, garnki, łyżki do mieszania i szpatułki do przewracania potrawy. Przy gotowaniu na parze będziecie mogli o tym wszystkim zapomnieć! Bez oleju, bez dymu, bez bałaganu – sprzątanie przy gotowaniu na parze jest naprawdę łatwe.
Chcesz dowiedzieć się więcej o naczyniach do gotowania na parze? Kliknij tutaj!
Skomentuj