Zupa to szybki, gorący posiłek, który zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Możesz ją przygotować z wyprzedzeniem i mieć gotową część obiadu po powrocie z pracy następnego dnia. Najzdrowsze zupy to te wykorzystaniem świeżych, niskotłuszczowych składników oraz małej ilości soli i dodatkowego tłuszczu. Wykorzystując te zasady baw się, eksperymentuj i twórz własne kompozycje!
Warzywa
American Heart Association zaleca dorosłym spożywanie ośmiu lub więcej porcji owoców i warzyw każdego dnia. To 4 ½ filiżanki. Zupy mogą nam w tym pomóc. Prawie każde warzywo nadaje się do wykorzystania w zupie. Możesz zrobić krem z dyni lub pomidorowego gazpacho do pysznego krupniku z mnóstwem warzyw. Pamiętaj, że do zupy możesz zawsze wrzucić świeże warzywa, np. rukolę lub poszarpane liście szpinaku, natkę pietruszki czy cząstki pomidorków.
Składniki odżywcze
Zupy z fasoli i chudego mięsa, takie jak ryby, zapewniają naszemu organizmowi zdrowe, nietłuste białko. Nie jesz mięsa? Wybierz fasolę – jest też doskonałym źródłem błonnika. Zaś pomidory są dobrym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który może pomóc zmniejszyć ryzyko raka, szczególnie raka prostaty, jak podają badania Penn State University. Warzywa w zupie zawierają wiele witamin, takich jak A i C. Zupy krem z zielonych warzyw dostarczają wapń i witaminę D.
Niska zawartość tłuszczu
Większość zup, jeśli jest przygotowywana z chudego mięsa, ma niską zawartość tłuszczu, co czyni je dobrym wyborem dla każdego, kto interesuje się zawartością tłuszczu w swojej diecie. Używaj beztłuszczowych bulionów i chudego mięsa, aby zmniejszyć zawartość tłuszczu w zupach. Zamiast śmietany wybieraj mleko do zup kremowych. Do zagęszczenia zup użyj puree z białej fasoli. Aby jeszcze bardziej obniżyć zawartość tłuszczu w zupie bez poświęcania smaku, schłódź ją, a następnie zbierz niechciany tłuszcz łyżką.
Uczucie sytości
Ponieważ zupa zawiera dużo wody, napełnia cię mniejszą ilością kalorii. Kiedy dr Barbara Rolls przeprowadziła badania na Penn State University, odkryła, że uczniowie, którzy jedli zupę z kurczaka i ryżu zamiast zapiekanki z kurczaka i ryżu, spożyli mniej kalorii, ale twierdzili, że czuli się równie zadowoleni i syci.
Przetestowałem wczoraj w sobotę przepis nr 3 i jestem bardzo zadowolony.
Lubie buraki a przepis wyszedł super, chodź nie mam termomiksa o którym pisze extraordinarylife to zrobiłęm to tak:
“warzywa ugotowałem, dodałem masło i zmiksowałem w blenderze.
PS. W nastepny weekend będe miał czas to sprawdzę przepis na “Smaczną i zdrowa zupa krem z warzyw”