fbpx
przepisy

Gryczanka na mleku z figą i orzechami

Idealne śniadanie dla nałogowych kawoszy. Świeże figi dostarczają zwiększonych ilości wapnia i magnezu, które tracisz w wyniku zwiększonego spożycia kofeiny. Gryczanka będzie też dobrym pomysłem dla osób intensywnie pracujących fizycznie i umysłowo.

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 10 minut

Wartość odżywcza/100g potrawy:

Energia: 146 kcal       B: 4 g               W: 23,2 g         T: 5,1 g     Błonnik: 3,3 g

 

Składniki:

kasza gryczana niepalona – 90 g

siemię lniane – 2 łyżki

mleczko migdałowe – 1 szklanka

jabłko – ½ szt.

cynamon – 2 szczypty

rodzynki – 1 łyżka

miód pszczeli – 2 łyżeczki

orzechy włoskie – 4 szt.

figi świeże – 2 szt.

 

Kaszę gryczaną przełóż do miseczki, zalej mlekiem, dodaj cynamon, siemię lniane i pozostaw na noc do namoczenia. Następnie dodaj miód i starte jabłko, przełóż wszystko do rondelka i gotuj na małym ogniu ok. 5-6 minut do momentu, aż kasza będzie gęsta i kremowa. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody. Ugotowaną gryczankę przełóż z powrotem do miseczki, posyp rodzynkami, orzechami i dodaj pokrojoną figę.

Porada Tomka: Namoczenie kaszy na noc znacznie skraca czas jej gotowania – rano liczy się każda sekunda.

Więcej przepisów znajdziecie w książce Kaszoterapia.

Anna Kowalczyk

Ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Współautorka książek "Kaszoterapia. Nasza Kasza inspiruje" oraz "S.O.S dla tarczycy. Dieta w Hashimoto". Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl

Skomentuj

Zostaw komentarz