fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Hummus z pieczoną papryką

hummus z pieczoną papryką



Papryka jest warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych. Warto tu podkreślić, iż jest to jedno z warzyw o najwyższej zawartości witaminy C. Dlatego warto po nie sięgać, w szczególności jeśli szukamy produktów wzmacniających odporność. Paprykę łatwo jest włączyć do diety ze względu na jej mnogość zastosowań. Sprawdźcie przepis na hummus z pieczoną papryką.

Przepis na hummus z pieczoną papryką

Składniki

• Papryka czerwona 1 szt.
• Ciecierzyca gotowana (ze słoika) 400 g
• Tahini (pasta sezamowa) 2 łyżki
• Oliwa 2 łyżki
• Ajwar 2 łyżki
• Czosnek 1 ząbek
• Sok z cytryny 2 łyżki
• Do podania: oliwki, sezam, mięta



Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Umytą paprykę (w całości) ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20-25, obracając
w trakcie, aż skórka się przypali. Włóż do miski, przykryj na kilka minut (to ułatwi obieranie). Potem zdejmij skórkę, pokrój na kawałki.
2. Do malaksera wrzuć opłukaną ciecierzycę i pieczoną paprykę, dodaj tahini, ajwar, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwę i 3-4 łyżki zimnej
wody. Zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby wlej więcej wody. Podawaj z oliwkami, miętą i sezamem.

Dodaj: trochę pokrojonej pieczonej papryki
Zamień: pieczoną paprykę na grillowaną paprykę ze słoika, miętę na kolendrę

dieta dla urody

Przepis na hummus z pieczoną papryką pochodzi z książki BEAUTY COOK BOOK. Jak jeść świadomie i wyglądać bosko autorstwa Beaty Grątkowskiej

Premiera: 23 listopada 2022

 

 



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz