fbpx
porady zdrowa kuchnia

Te produkty dodadzą Ci energii!

produkty dodające energii

Mamy wiosnę, a właściwie już prawie lato. Letni nastrój pozwala na snucie urlopowych planów… a tobie mimo to brakuje energii? Tak się niestety zdarza. Niekiedy nawet słońce za oknem nie jest w stanie naładować naszych baterii. Przyczyną tego stanu rzeczy może być dieta. Nie jest tajemnicą, że to, co jemy wpływa na nasze codzienne funkcjonowanie. Dowiedz się zatem, jakie są najlepsze produkty dodające energii!

1. Banany

Banany mogą być jednym z najlepszych pokarmów dodających energii. Są doskonałym źródłem złożonych węglowodanów, potasu i witaminy B6, z których wszystkie mogą pomóc zwiększyć poziom energii.

Przeczytaj więcej na temat właściwości zdrowotnych bananów.

2. Tłuste ryby

Tłuste ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, są dobrym źródłem białka, kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, dzięki czemu są doskonałym pokarmem do diety. Porcja łososia lub tuńczyka zapewnia zalecaną dzienną ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy B12. Wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają stan zapalny, który jest częstą przyczyną zmęczenia.



3. Brązowy ryż

Ryż brązowy to bardzo pożywny pokarm. W porównaniu z białym ryżem jest mniej przetworzony i zachowuje więcej wartości odżywczych w postaci błonnika, witamin i minerałów.

Pół szklanki (50 gramów) brązowego ryżu zawiera 2 gramy błonnika i zapewnia dużą część zalecanego dziennego spożycia manganu, minerału, który pomaga enzymom rozkładać węglowodany i białka w celu wytworzenia energii. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika brązowy ryż ma niski indeks glikemiczny. Dlatego może pomóc regulować poziom cukru we krwi i promować stały poziom energii przez cały dzień.

4. Kawa

Co w pierwszej kolejności przychodzi ci na myśli, gdy słyszysz hasło “produkty dodające energii”? Kawa? i słusznie!Kawa może być pierwszym pożywieniem, o którym myślisz, gdy szukasz zastrzyku energii. Jest bogata w kofeinę, która może szybko przedostać się z krwiobiegu do mózgu i hamować aktywność adenozyny, neuroprzekaźnika, który uspokaja ośrodkowy układ nerwowy. W efekcie wzrasta produkcja adrenaliny – hormonu stymulującego organizm i mózg.

Chociaż kawa dostarcza tylko dwóch kalorii na filiżankę, jej stymulujące działanie może sprawić, że poczujesz się czujny i skoncentrowany. Nie zaleca się spożywania ponad 400 mg kofeiny, czyli około 4 filiżanek kawy dziennie.



5. Jajka

Jajka to nie tylko niezwykle satysfakcjonujące pożywienie, ale także pełne energii, która może pomóc Ci ożywić twój dzień. Są wypełnione białkiem, które może zapewnić stabilne i trwałe źródło energii. Ponadto leucyna jest aminokwasem najczęściej występującym w jajach i wiadomo, że stymuluje produkcję energii na kilka sposobów.

Leucyna może pomóc komórkom przyswajać więcej cukru we krwi, stymulować produkcję energii w komórkach i zwiększać rozpad tłuszczu w celu wytworzenia energii. Ponadto jajka są bogate w witaminy z grupy B. Te witaminy pomagają enzymom pełnić swoją rolę w procesie rozkładania pożywienia na energię.

6. Jabłka

Jabłka są jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie i są dobrym źródłem węglowodanów i błonnika. Średniej wielkości jabłko (100 gramów) zawiera około 14 gramów węglowodanów, 10 gramów cukru i do 2,1 grama błonnika.

Jabłka ze względu na bogatą zawartość naturalnych cukrów i błonnika mogą zapewniać powolne i długotrwałe uwalnianie energii. Ponadto jabłka mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że przeciwutleniacze mogą spowalniać trawienie węglowodanów, więc uwalniają energię przez dłuższy czas.

Wreszcie, zaleca się spożywanie jabłek w całości, aby czerpać korzyści z błonnika w ich skórze.



7. Woda

Woda jest niezbędna do życia. Jest zaangażowany w wiele funkcji komórkowych, w tym produkcję energii. Niedostateczne picie wody może prowadzić do odwodnienia, co może spowolnić funkcje organizmu, pozostawiając uczucie ospałości i zmęczenia. Picie wody może dać zastrzyk energii i pomóc zwalczyć uczucie zmęczenia. Możesz uniknąć odwodnienia, pijąc wodę, nawet jeśli nie jesteś spragniony. Staraj się regularnie pić wodę przez cały dzień.

8. Gorzka czekolada

Ciemna czekolada ma wyższą zawartość kakao niż zwykła lub mleczna czekolada. Wykazano, że przeciwutleniacze w kakao mają wiele korzyści zdrowotnych, takich jak zwiększenie przepływu krwi w całym organizmie. Efekt ten wspomaga dostarczanie tlenu do mózgu i mięśni, co poprawia ich funkcję. Może to być szczególnie pomocne podczas ćwiczeń.

Ponadto wzrost przepływu krwi wytwarzany przez przeciwutleniacze w kakao może pomóc zmniejszyć zmęczenie psychiczne i poprawić nastrój. Ciemna czekolada zawiera również związki stymulujące, takie jak teobromina i kofeina, które, jak wykazano, zwiększają energię i poprawiają nastrój.



9. Jagody goji

Jagody goji są używane w medycynie chińskiej od wieków ze względu na ich liczne zalety. Oprócz tego, że jest pełen przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, owoc ten jest znany z tego, że jest dobrym źródłem błonnika.

Badania sugerują, że sok z jagód goji może zapewnić ochronę przeciwutleniającą. Dodatkowo jagody goji są bogate w błonnik. Jedna uncja (28 gramów) zawiera 2 gramy błonnika. Może to pomóc spowolnić trawienie i powoli uwalniać energię. Jagody Goji są łatwe do dodania do jogurtów, koktajli, wypieków i sosów. Możesz też po prostu zjeść je na surowo.

10. Płatki owsiane

Produkty dodające energii, to także płatki owsiane. Pełnoziarniste płatki zbożowe mogą zapewnić ci długotrwałą energię. Zawierają beta glukan, rozpuszczalny błonnik, który po połączeniu z wodą tworzy gęsty żel. Obecność tego żelu w układzie pokarmowym opóźnia opróżnianie żołądka i wchłanianie glukozy do krwi.

Ponadto owies jest bogaty w witaminy i minerały, które wspomagają proces produkcji energii. Należą do nich witaminy z grupy B, żelazo i mangan.Połączenie tych wszystkich składników odżywczych sprawia, że ​​płatki owsiane są idealnym pożywieniem zapewniającym długotrwałe uwalnianie energii.



11. Soczewica

Oprócz tego, że jest doskonałym i niedrogim źródłem białka, soczewica jest dobrym źródłem składników odżywczych i pomaga zwiększyć poziom energii. Soczewica to rośliny strączkowe bogate w węglowodany i błonnik. Jedna filiżanka ugotowanej soczewicy dostarcza do 36 gramów węglowodanów i około 14 gramów błonnika.

Ponadto soczewica może zwiększyć poziom energii, uzupełniając zapasy kwasu foliowego, manganu, cynku i żelaza. Te składniki odżywcze pomagają w produkcji energii komórkowej i rozkładaniu składników odżywczych w celu uwolnienia energii.

12. Awokado

Dzięki wszystkim ich znaczącym korzyściom zdrowotnym awokado jest uważane za superfood. Na przykład są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B i błonnik. Około 84% zdrowych tłuszczów w awokado pochodzi z jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wykazano, że te zdrowe tłuszcze promują optymalny poziom tłuszczu we krwi i zwiększają wchłanianie składników odżywczych. Mogą być również magazynowane w organizmie i wykorzystywane jako źródła energii.

Ponadto błonnik w awokado stanowi 80% zawartości węglowodanów, co może pomóc w utrzymaniu stałego poziomu energii.



13. Pomarańcze

Pomarańcze słyną z dużej zawartości witaminy C. Jedna pomarańcza może zapewnić aż 106% dziennego zapotrzebowania witaminy C. Dodatkowo pomarańcze zawierają związki przeciwutleniające, które mogą chronić przed stresem oksydacyjnym.

Badania wykazały, że stres oksydacyjny może wywoływać uczucie zmęczenia. Dlatego ochrona antyoksydacyjna zapewniana przez związki w pomarańczach może pomóc zmniejszyć zmęczenie. Dlatego też produkty dodające energii to także cytrusy.

14. Truskawki

Truskawki to kolejny dobry owoc dodający energii. Mogą dostarczać węglowodanów, błonnika i cukrów, które mogą zwiększyć poziom energii. Jedna filiżanka truskawek dostarcza 13 gramów węglowodanów, 3 gramy błonnika i 100% RDI witaminy C.

Oprócz pomocy w walce ze stanem zapalnym, przeciwutleniacze zawarte w truskawkach mogą pomóc w walce ze zmęczeniem i dodają energii.

Przeczytaj więcej na temat właściwości zdrowotnych truskawek.



15. Zielona herbata

Zielona herbata słynie z długiej listy właściwości zdrowotnych. Ma wysokie stężenie silnych przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu i stanom zapalnym.

Podobnie jak kawa, zielona herbata zawiera kofeinę, która może zwiększyć poziom energii. Jednak zielona herbata zawiera również związek zwany L-teaniną. L-teanina może łagodzić działanie kofeiny, takie jak niepokój i drżenie, i zapewnia płynniejszy zastrzyk energii.

Ponadto zielona herbata może być dobrym dopalaczem energii do aktywności fizycznej, ponieważ może zmniejszać zmęczenie, zwiększając rozpad tłuszczu i uwalniając hormon norepinefryny.

16. Orzechy

Orzechy mogą być świetną przekąską, która jest pełna składników odżywczych, aby promować energię. Większość orzechów, w tym migdały, orzechy włoskie i orzechy nerkowca, jest znana z wysokiej gęstości kalorii i dużej ilości białek, węglowodanów i zdrowych tłuszczów. W szczególności orzechy włoskie są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także przeciwutleniacze, które mogą zwiększyć poziom energii i pomóc w stanach zapalnych i ochronie antyoksydacyjnej.

Ponadto orzechy te zapewniają przyzwoite ilości węglowodanów i błonnika, które zapewniają stały i trwały zastrzyk energii. Orzechy zawierają również inne witaminy i minerały, takie jak mangan, żelazo, witaminy z grupy B i witamina E. Mogą one pomóc zwiększyć produkcję energii i zmniejszyć zmęczenie.

Które orzechy są najzdrowsze? Dowiesz się tego z naszego artykułu.



17. Zielone warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż, są doskonałym źródłem składników odżywczych, które promują energię. Są bogate w żelazo, wapń, magnez, potas i witaminy A, C, E i K.Dodatkowo zawierają kwas foliowy, błonnik i przeciwutleniacze. Zmęczenie jest jednym z najczęstszych objawów niedoboru żelaza.

Zielone warzywa liściaste są doskonałym źródłem żelaza do uzupełnienia zapasów organizmu, a także witaminy C, która zwiększa wchłanianie żelaza w organizmie.

Ponadto zielone warzywa liściaste mogą zwiększać tworzenie się tlenku azotu, który pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne, aby zapewnić lepszy przepływ krwi w całym organizmie.

18. Buraki

Buraki zyskały ostatnio popularność ze względu na ich zdolność do zwiększania energii i wytrzymałości. Badania wykazały, że buraki mogą poprawiać przepływ krwi ze względu na zawartość przeciwutleniaczy. Azotany, które są związkami występującymi w dużych ilościach w burakach i soku z buraków, pomagają zwiększyć produkcję tlenku azotu i poprawić jakość krwi, umożliwiając zwiększone dostarczanie tlenu do tkanek. Efekt ten może zwiększyć poziom energii, szczególnie podczas wysiłku sportowego.

Dodatkowo buraki są bogate w węglowodany, błonnik i cukier, które zapewniają trwały zastrzyk energii.

Jak widać, produkty dodające energii są z reguły powszechnie dostępne i łatwe do włączenia do diety. Dlatego gdy tracisz energię, bez trudu możesz ją uzupełnić!

Przeczytaj więcej na temat właściwości zdrowotnych buraków.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz