fbpx
mity żywieniowe_baner
przepisy zdrowa kuchnia

Sałatka z ciecierzycy w stylu śródziemnomorskim



Składniki

• 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
• 1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
• ½ zielonej papryki
• ½ czerwonej papryki
• ½ żółtej papryki
• 1 pęczek natki pietruszki posiekany
• ½ ogórka szklarniowego lub 2-3 gruntowe
• 50 g fety (garść kostek)
Sos:
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki octu winnego
• ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
• szczypta oregano suszonego
• szczypta tymianku suszonego
• szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Ugotowaną cieciorkę, cebulę, papryki, natkę, ogórek i fetę umieść w większy naczyniu. Przygotuj następnie sos. Wymieszaj wszystkie składniki(oliwę, ocet, czosnek, suszone zioła, sól i pieprz). Dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj.

 

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla stawów. wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk

 



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz