Tej wiosny w serii Smaki Zdrowia ukaże się książka, która przyda się wielu osobom. Choroby przewodu pokarmowego nie należą wszak do rzadkości. Ból trawienia. Dieta w chorobach przewodu pokarmowego autorstwa Justyny Pardyki stanowić będzie odpowiedź na pytania i problemy, z jakimi mierzą się osoby cierpiące m.in. na refluks, SIBO czy zespół jelita drażliwego. Sprawdźcie koniecznie!
Ból trawienia. Dieta w chorobach przewodu pokarmowego
Choroby przewodu pokarmowego są jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Chorobę refluksową diagnozuje się u ok. 20% populacji osób dorosłych. Chorobę wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Diagnozuje się ją u ok. 10% populacji, przy czym przyjmuje się, że zakażonych Helicobacter pylori, bakterią wywołującą zapalenie żołądka i chorobę wrzodową, jest ponad połowa populacji dorosłych (w większości chorują oni bezobjawowo). Zespół jelita drażliwego (ZJD) diagnozuje się u ok. 20% populacji i choć nie ma danych mówiących o liczbie osób z przerostem flory bakteryjnej jelita (SIBO), to przyjąć można podobne statystyki. Tym bardziej że często osoby z ZJD nie są diagnozowane w kierunku SIBO, a co za tym idzie -– nie są skutecznie leczone.
Choroby przewodu pokarmowego a dieta
Nie istnieje jedna dieta, która sprawdzi się u każdego. Niestety, a może właśnie przeciwnie? Ale gdy zmagasz się z przewlekłą chorobą, łagodzenie objawów jest bardzo ważne, by poprawić jakość Twojego życia. Zmiana nawyków żywieniowych, określenie produktów, które dobrze tolerujesz, to nie jest trudna droga, choć bywa długa. Książka „Ból jedzenia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego” pomoże Ci przejść przez nią możliwie najszybciej i bezpiecznie.
Autorka omawia kolejno najczęstsze schorzenia układu pokarmowego: refluks, zakażenie Helicobacter pylori, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, SIBO. Jakie są objawy? Jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie? Jaka jest najlepsza dieta? Wskazuje, na jakie składniki diety należy najbardziej zwrócić uwagę. Analizuje powszechnie znane diety pod kątem ich zastosowania w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich:
Dieta lekkostrawna
Dieta ubogoresztkowa
Dieta bez glutenu
Dieta bez laktozy
Dieta Cedars-Sinai
Dieta low-FODMAP
Dieta SCD
Specyficzna dieta SIBO – protokół dr Siebecker
Dieta GAPS – Gut And Psychology Syndrom – zespół psychologiczno-jelitowy
Bi-Phasic Diet
Dieta elementarna i półelementarna
Dieta śródziemnomorska
Dieta DASH
Dieta fleksitariańska
Wskazówkom towarzyszy kilkadziesiąt przepisów na przepyszne dania z czytelną informacją, w jakiej diecie mogą być wykorzystane. Jeśli do tej pory jedzenie kojarzyło Ci się głównie z bólem i cierpieniem, dzięki tej książce będziesz mógł odkryć radość i przyjemność, jaka z niego płynie.
Tytuł: Ból trawienia. Dieta w chorobach przewodu pokarmowego
Autor: Justyna Pardyka
Premiera: kwiecień/maj 2022
Skomentuj