fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Zupa z zielonych warzyw z bazyliowymi pulpetami i kaszą

Bardzo pożywna zupa z zielonych warzyw zalecana osobom z problemami układu krążenia. Dlaczego?

Dietetyk Ewa Trusewicz, autorka “Co Ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia”, proponuję tę zupę ze względu na bogactwo zielonych warzyw. Brokuł nalezy do tzw. warzyw krzyżowych, które charakteryzują się wysoką zawartością bioaktywnych składników, przede wszystkim glukozynolanów. Są to silne związki przeciwzapalne.

Liczne badania wskazują, że włączenie pora do diety pozwala obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi. Kasza natomiast jest cennym źródłem potasu i magnezu – bardzo pożądanych pierwiastków w przypadku schorzeń kardiologicznych.

Pulpety z indyczego mięsa z dodatkiem bazyli to nie tylko smaczny niskokaloryczny dodatek, ale też ważny składnik o działaniu przeciwzapalnym.

 

Składniki na 2 porcje

– 300 g brokułów

– 100 g pora

1/2 cebuli (50 g)

– 1 marchew (50 g)

– 100 g kaszy jęczmiennej pęczak

– 300 g mielonej piersi z indyka

– 1 białko jaja

– 1 łyżka świeżej pociętej bazylii

– 1 łyżka otrębów owsianych (7 g)

– 2 liście laurowe

– sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Mięso mielone dopraw bazylią, szczyptą soli i ewentualnie ulubionymi przyprawami, uformuj pulpety z pokrojoną cebulą z otrębami, białkiem i ugotuj je w wodzie. Zbierz ewentualne szumowiny i je wyrzuć. Warzywa opłucz, pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości w wodzie po pulpetach ze szczyptą soli, pieprzu i liśćmi laurowymi. Wyłóż pulpety na talerz, zalej zupą, polej oliwą i dodaj ugotowaną kaszę.

 

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia: 483,2 kcal

Białko: 48,7 g

Tłuszcz: 9,5 g

Węglowodany: 45,3 g

Błonnik: 10 g

WW: 4,6

 

Przepis pochodzi z książki Ewy Trusewicz Co Ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia

Zdrowe Zdrowie

Skomentuj

Zostaw komentarz