fbpx
diety porady

Dieta na odporność: morwa biała

właściwości morwy białej



Jesienią i zima poszukujemy produktów, które wzmocnią naszą odporność. Szczególną uwagę zwracają zioła. Niektóre z nich cieszą się niesłabnącą popularnością, inne pozostają zapomniane. Do grupy roślin, które mogą wesprzeć nasz układ odpornościowy należy morwa biała. Dlaczego? jakie ta roślina ma zastosowanie? Poznaj właściwości morwy białej!

Czym jest morwa biała?

Morwa biała jest rośliną pochodząca  z Azji. Drzewo morwy wyróżnia się długimi liśćmi, kwiatami bez płatków i małymi jagodami, które mają kolor od białego do różowego lub ciemnofioletowego. Dziś roślina ta jest uprawiana na całym świecie, a jej liście są powszechnie używane do karmienia jedwabników i innych zwierząt gospodarskich. Owoc ma również słodki, nieco cierpki smak i jest często używany do produkcji soku, herbaty, dżemu lub suszonych przekąsek.



Dlaczego warto włączyć morwę białą do diety?

Morwa biała znalazła swoje zastosowanie już w starożytnej medycynie chińskiej i badania pokazują, że roślina ta zasługuje na szczególną uwagę i częstsze włączanie jej do diety. Liście morwy stanowią ważne źródło polifenoli. Spośród nich największe znaczenie przypisywane jest flawonoidom. Zarówno liście, jak i owoce morwy uważane są także za cenne źródło aminokwasów egzogennych: metioniny, treoniny, histydyny, leucyny, tryptofanu, argininy, proliny i kwasu asparaginowego.

Właściwości zdrowotne morwy białej

Wiele publikacji naukowych wskazuje na liczne właściwości prozdrowotne morwy białej:
• Ze względu na zawartość substancji o działaniu przeciwutleniającym – kwasu askorbinowego, flawonoidów i antocyjanów – usuwa wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów oraz apoptozę komórek i starzenie się organizmu.
• Posiada działanie przeciwdiabetyczne, stąd wykorzystywana jest w leczeniu wspomagającym cukrzycę typu 2.
• Odwar z liści morwy stosowany jest jako środek napotny oraz do płukania w stanach zapalnych gardła.
• Wyciągi z korzenia morwy wykazują działanie terapeutyczne w leczeniu alergii ze względu na zawartość polisacharydów stymulujących namnażanie limfocytów i przeciwciał.
• Morwę białą można wykorzystać w miejscowym wybielaniu skóry celem depigmentacji piegów, przebarwień skórnych i czerniaków.
• Alkaloidy zawarte w liściach oraz korze działają przeciwwirusowo m.in. na wirusa opryszczki typu 1.
• Spożywanie owoców morwy białej może zahamować powstawanie zmian w mózgu charakterystycznych dla choroby Parkinsona.
• Potwierdzono skuteczność ekstraktów z liści morwy w zwalczaniu bakterii, takich jak bakterie z rodzaju Streptococcus, Staphylococcus, Bacillus, Escherichia, Salmonella, Shigella.



Zastosowanie morwy białej

Morwa biała ma szerokie zastosowanie. Można używać zarówno jej liści, jak i owoców. W przypadku tych pierwszych popularnością cieszą się napary, które dostępne są w aptekach i sklepach zielarskich. Owoce z kolei są jadalne, jednak ze względu na specyficzny smak, rzadko spożywa się je na surowo. Można z nich przyrządzić konfitury, nalewki sok lub wino.

Poznaj inne produkty, które wzmocnią twój układ odpornościowy!

 

Fragmenty dotyczące właściwości morwy białej pochodzą z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca. 

 

 



 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz