fbpx
mity żywieniowe_baner
Wiadomości

Już po 12 dniach spożywania cukier powoduje zmiany chemiczne w mózgu!

Close-up of a woman eating a lollipop isolated on a white background




Nowe badania na świniach wykazały, że spożycie cukru powoduje zmiany w obszarze mózgu odpowiedzialnym za przetwarzanie nagród w podobny sposób jak robią to substancje uzależniające.

Ilekroć uczymy się czegoś nowego lub doświadczamy czegoś przyjemnego, system nagród w naszym mózgu zostaje aktywowany. Przy pomocy naturalnych substancji chemicznych wydzielanych w mózgu kilka obszarów tego narządu komunikuje się ze sobą, aby pomóc nam w nauce i powtarzaniu zachowań, które poprawiają naszą wiedzę i samopoczucie.

Opierając się głównie na dopaminie neuroprzekaźnika, system nagród pomaga wyjaśnić mechanizmy kilku ludzkich doświadczeń, takich jak zakochanie, przyjemność seksualna i spędzanie czasu z przyjaciółmi.

Jednak niektóre substancje, takie jak narkotyki, przejmują kontrolę nad mózgowym systemem nagradzania, „sztucznie” aktywując go. Wmówienie mózgowi, aby ciągle powtarzał zachowania szukające przyjemności, jest mechanizmem uzależnienia.

Ale czy cukier jest taką substancją? A jeśli tak, to czy pomaga wyjaśnić napady głodu?

Amerykański naukowiec Theron Randolph ukuł termin „uzależnienie od żywności” w latach 50. XX wieku, aby opisać kompulsywne spożywanie niektórych pokarmów, takich jak mleko, jajka i ziemniaki.

Nowe badania pomagają rzucić nieco światła na tę sprawę, ponieważ Michael Winterdahl, profesor nadzwyczajny na Wydziale Medycyny Klinicznej Uniwersytetu Aarhus w Danii, i jego koledzy zbadali wpływ spożycia cukru na obszar nagrody w mózgach świń.

Naukowcy opublikowali swoje odkrycia w czasopiśmie Scientific Reports.



Poważne zmiany w mózgu już po 12 dniach!

Naukowcy przeanalizowali wpływ spożycia cukru na siedem samic świnek miniaturowych w Getyndze, stosując złożone techniki obrazowania PET z agonistami receptorów opioidowych i antagonistami receptorów dopaminy, aby zbadać układy nagradzania mózgu zwierząt.

Zespół dał świnkom miniaturowym dostęp do roztworu sacharozy przez 1 godzinę przez 12 kolejnych dni, a następnie wznowił skanowanie 24 godziny po ostatniej dawce cukru.

W podgrupie pięciu świń zespół zastosował dodatkową sesję skanowania PET po pierwszej ekspozycji na cukier.

Cukier jak narkotyk

„Już po 12 dniach przyjmowania cukru mogliśmy zaobserwować poważne zmiany w mózgu w systemie dopaminy i opioidów”, informuje prof. Winterdahl.

„Układ opioidowy, który jest częścią chemii mózgu związaną z samopoczuciem i przyjemnością, został aktywowany już po pierwszym przyjęciu” – dodaje główny autor badania.

W szczególności nastąpiły zmiany w „prążkowiu, jądrze półleżącym, wzgórzu, ciele migdałowatym, korze obręczy i korze przedczołowej” po spożyciu cukru.



Dlaczego cukier może uzależniać?

Odkrycia sugerują, że „pokarmy bogate w sacharozę wpływają na obwody nagród w mózgu w sposób podobny do tych obserwowanych podczas spożywania substancji uzależniających”.

Główny badacz wyjaśnia, że ​​odkrycia były sprzeczne z jego początkowymi oczekiwaniami. „Nie ma wątpliwości, że cukier ma kilka efektów fizjologicznych i istnieje wiele powodów, dla których nie jest zdrowy. Miałem jednak wątpliwości co do wpływu cukru na nasz mózg i zachowanie, i miałem nadzieję, że uda mi się obalić mit”.

Kontynuuje, podkreślając uzależniające aspekty spożycia cukru.

„Jeśli cukier może zmienić system nagród w mózgu po zaledwie 12 dniach, jak zaobserwowaliśmy w przypadku świń, możesz sobie wyobrazić, że naturalne bodźce, takie jak uczenie się lub interakcje społeczne, są spychane na dalszy plan i zastępowane przez cukier i / lub inne „sztuczne” bodźce ”. – Michael Winterdahl

„Wszyscy szukamy przypływu dopaminy i jeśli coś daje nam lepszy lub większy jej zastrzyk, to właśnie to wybieramy” – wyjaśnia profesor.

Czy badania na świniach są przekładalne na ludzi?

Naukowcy wyjaśniają również swój wybór świnek miniaturowych jako modelu do badania wpływu cukru na mózg.

Mówi się, że we wcześniejszych badaniach wykorzystano szczury, ale nawet jeśli gryzonie wykazują skłonność do cukru, ich mechanizmy homeostatyczne – które pomagają regulować przyrost masy i metabolizm – „znacznie różnią się od ludzkich”.

„Oczywiście byłoby idealnie, gdyby badania można było przeprowadzić na samych ludziach, ale ludzi trudno kontrolować, a poziomy dopaminy można modulować za pomocą wielu różnych czynników”, wyjaśnia Winterdahl.

„Wpływają na niego, co jemy, bez względu na to, czy gramy w gry na naszych telefonach, czy też nawiązujemy nowe romantyczne relacje w trakcie procesu – wpływa to na dużą potencjalną zmienność danych”.

„Świnia jest dobrą alternatywą, ponieważ jej mózg jest bardziej złożony niż gryzoni i […] wystarczająco duży, aby obrazować głębokie struktury mózgu za pomocą skanerów wykorzystywanych też przy badaniu ludzkiego mózgu”.