fbpx
mity żywieniowe_baner
przepisy zdrowa kuchnia

Leczo z brązową soczewicą – sprawdzi się też do słoików!

Leczo to bardzo zdrowa potrawa, jeśli tylko nie dołożymy do niej zbyt dużej ilości tłuszczu lub nie wrzucimy do niej słabej jakości mięsa. W wegańskim leczo, na które przepis znajdziecie poniżej na pewno nie popełnicie tych błędów. 

Więcej informacji o zdrowotnych właściwościach cukinii przeczytasz tutaj



Składniki:

• ½ szklanki ugotowanej brązowej
soczewicy
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• ½ papryki
• ½ małej cukinii
• 5 pieczarek
• 3 ogórki konserwowe
• 1 mniejsza marchew
• 1 mniejsza pietruszka
• kawałek selera
• olej rzepakowy
• przecier pomidorowy mały słoiczek

Sposób przygotowania:

Do większego garnka wlej olej, podgrzej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i starte na tarce warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę i seler). Podsmaż przez około 10 minut, mieszając. Następnie dodaj wody, dopraw do smaku curry, papryką, pieprzem i solą. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i soczewicę. Gotuj około 30 minut. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki, gotuj ponownie około 10 minut.

Inne przepisy z wykorzystaniem cukinii znajdziesz tutaj:

Przepis pochodzi z książki S.O.S dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych

Autorki książki podpowiadają, o jakie składniki należy wzbogacić swoją dietę w poszczególnych schorzeniach reumatoidalnych m.in. takich jak RZS, fibromalgia, łuszczyca stawowa. Omawiają rolę suplementacji, a także psychiki w leczeniu tych chorób. Rozprawiają się z mitami na temat żywienia, podają gotowe jadłospisy oraz liczne przepisy, dzięki którym można bezpiecznie i sprawnie wprowadzić ich zalecenia do codziennego menu.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz