fbpx
przepisy

Shake czekoladowo-wiśniowy

Wiśnie mogą, zgodnie z badaniami, pomóc w zmniejszeniu przewlekłego zapalenia, zwłaszcza u ludzi cierpiących z powodu bóli stawów i artretyzmu. Naukowcy dowiedli, że wiśnie mają najwyższe właściwości przeciwzapalne ze wszystkich pokarmów i mogą pomóc osobom z osteoporozą w rozprawieniu się z chorobą

Badania przeprowadzone przez University of California w Davis wykazały, że regularne spożywanie wiśni przez 28 dni skutkuje obniżeniem biochemicznych oznak stanu zapalnego we krwi, włączając w to obniżenie o 25% białka C-reaktywnego (CRP) – najszerzej przebadanego markera stanu zapalnego. Podniesiony poziom CRP we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru i chorób serca.


 

 

 

 

Składniki:

1 łyżka niesłodzonego nieprzetworzonego kakao w proszku
½ szklanki mrożonych wiśni
½ szklanki mleka kokosowego, migdałowego lub lnianego
½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
kilka kropli stewii
kostki lodu według uznania

 

 

Włóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Cherie Calbom

ukończyła studia w zakresie dietetyki na Bastyr University. Jest autorką ponad trzydiestu książek na temat zdrowego odżywiania, w tym takich bestsellerów jak: "The Juice Lady’s Big Book of Juices and Green Smoothies" czy "The Juice Lady’s Turbo Diet".

Skomentuj

Zostaw komentarz