fbpx
porady zdrowa kuchnia

7 wspaniałych, czyli najzdrowsze ziarna/pestki/nasiona na świecie

Są małe i niepozorne. Kupujemy je głównie jako zdrowszy substytut chrupiących przekąsek, nie zdając sobie nawet sprawy z korzyści jakie dla naszego organizmu niesie takie chrupanie



Są małe i niepozorne. Kupujemy je głównie jako zdrowszy substytut chrupiących przekąsek, nie zdając sobie nawet sprawy z korzyści jakie dla naszego organizmu niesie takie chrupanie:). Ziarna i nasiona, bo o nich mowa, od tysiącleci cenione są za walory odżywcze, nazywane są pokarmem życia, nasiona to żywe jedzenie. Nieocenione źródło witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest tylko jedna zasada, nasiona/pestki jemy TYLKO i wyłącznie na SUROWO. Pod wpływem ciepła produkują substancje toksyczne, a witaminy i minerały w nich zawarte ulegają zniszczeniu.
Oto przykłady najzdrowszych nasion, które mogą zapewnić zdecydowanie więcej składników odżywczych niż tabletki z suplementami.

 

1. Nasiona chia

Moja największa miłość od pierwszego spróbowania. Zwane też szałwią hiszpańską czy argentyńską. Nasiona chia wypełnione są witaminami i minerałami, są wspaniałym źródłem błonnika, białka i przeciwutleniaczy i są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Spożycie nasion chia wspomaga trawienie i perystaltykę jelit, przez, co są pomocne w odchudzaniu, dostarcza mnóstwo energii, może zmniejszyć bóle stawów i chroni przed dolegliwościami, takimi jak cukrzyca i choroby serca. Nasiona są w 100% bezglutenowe, co czyni je idealnymi dla osób z nietolerancją glutenu. Zawierają:

  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły
  • 10 razy więcej błonnika niż ryż
  • 8 razy więcej omega-3 niż łosoś
  • 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak
  • 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody
  • 2,5 razy więcej białka niż fasola

Przed spożyciem warto namoczyć je przez około 15 minut w wodzie, mleku czy soku, a utworzą żelową konsystencję. Zaleca się spożywanie maksymalnie do 3 łyżeczek nasion chia dziennie.

 

2. Nasiona konopii

Nasiona konopi, swoją nazwą, z pewnością wywołają uśmiech na niejednej twarzy i przywołają skojarzenia z nielegalną w Polsce marihuaną, nic bardziej mylnego. Nasiona konopi, o których mowa to konopia siewna, a nie indyjska, z której wyrasta marihuana. Nasiona konopi zawierają wszystkie 20 aminokwasów, w tym 9 aminokwasów egzogennych (EAA), których nasz organizm nie może syntetyzować. Mają doskonały stosunek 3:1 zawartości kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy) – idealny dla zdrowia układu krążenia i ogólnego wzmocnienia systemu odpornościowego. Ogromną ich zaletą jest to, że wykazują najwyższe wegetariańskie źródło białka łatwo przyswajalnego. Są też najbogatszym znanym źródłem wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Nasiona konopi siewnej mają przyjemny orzechowy smak.

Dodawaj je do koktajli, sałatki lub płatków owsianych.



 

3. Siemię lniane

Zawiera dużo kwasów omega-3, witaminę E, lecytynę, cynk, flawonoidy, fitoestrogeny i błonnik.
Siemię wykazuje właściwości lecznicze, podnosi sprawność działania układu immunologicznego i chroni przed nowotworami oraz miażdżycą. Obniża poziom cholesterolu i poziom cukru. Działa osłonowo na śluzówkę jelit oraz regenerująco na bony przewodu pokarmowego. Wspomaga odchudzanie. Działa przeciwzapalnie. Doskonale też wpływa na tkankę łączną, włosy i paznokcie.

Możesz dodać siemię do koktajlu. Ciemne i jasne siemię lniane ma te same właściwości. Żeby organizm mógł w pełni czerpać z ich leczniczych właściwości, nasiona trzeba najpierw zmielić. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, siemię (zarówno całe, jak i zmielone) powinno się przechowywać w lodówce.



4. Pestki dyni

Bogate źródło witaminy E, B1, B2, A, C oraz cennej witaminy D, a także magnezu, cynku, fosforu, żelaza, manganu i miedzi. Wspierają układ odpornościowy i są składnikiem diety antyzapalnej, wykazują działanie alkalizujące. Są bogatym źródłem NNKT. Dzięki zawartości L-tryptofanu pomocne przy leczeniu depresji, bezsenności i niepokoju. Skuteczne w walce z pasożytami układu pokarmowego. Pestki dyni stosuje się też w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Zapobiegają również rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego. Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skórnych takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka i trudno gojących się ranach. Pomagają przy stanach zapalnych błon śluzowych, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.

Najlepiej smakują suszone lub prażone – solo, w sałatkach, pesto, granoli czy jako dodatek do zup.

 

5. Pestki granatu

Granat, z jego jadalnymi nasionami jest bogaty w witaminy C, E, A i B, potas, wapń, magnez, krzem, fosfor, jod i kwas foliowy, ma mało kalorii oraz jest dobrym źródłem błonnika przyspieszającego metabolizm. Zawierają przeciwutleniacze, które pomagają uchronić nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników przeciwdziałając uszkodzeniu komórek. Odmładzają, przeciwdziałają starzeniu się skóry i korzystnie wpływają na odchudzanie. Dzięki zawartości polifenoli chronią zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Niwelują skutki stresu. Podnoszą poziom libido. Wspomagają i chronią układ krwionośny i serce.

Granat jest idealnym dodatkiem do sałatek i koktajli.

 

6. Sezam

Sezam traktowany jest jako najstarsza przyprawa znana człowiekowi. Zawiera witaminy A, B i E, lecytynę, mangan, magnez, wapń, żelazo, cynk, błonnik oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka – jego wartość odżywcza jest porównywalna z kurzym jajem. Zawiera sesamol i sesamolinę, silne przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia. Ziarna sezamu pomagają też utrzymać młody wygląd skóry, zwiększają jej elastyczność. Sezam wzmacnia zęby i kości chroniąc przed osteoporozą. Wspomaga pracę mózgu i wątrobę. Obniża poziom cholesterolu, chroni tętnice przed zwapnieniem i wpływa korzystnie na układ nerwowy.

¼ szklanki sezamu zaspokaja aż 28% dziennego zapotrzebowania na wapń, 24% żelaza, 35% miedzi i 25% magnezu.

 

7. Słonecznik

Nasiona słonecznika są małe, a kryją w sobie tyle dobrego. Zawierają witaminy E, A, D i witamin z grupy B, bogate są też w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pestki słonecznika to także źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas i wapń.  Spożywanie słonecznika powoduje wzrost naszej odporności, polepszenie koncentracji i lepszy sen. Obniża poziom cholesterolu.



Katnova

Z marzeń o lepszej sylwetce założyłam bloga, w którym dzielę się z Czytelnikami swoimi doświadczeniami, a także eksperymentami kulinarnymi oraz własnymi przemyśleniami, mniej lub bardziej w strefie fit&healthy;). Lubię kuchnię prostą, lekką a zarazem różnorodną, taką która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy mojemu zdrowiu.
Nie jestem ekspertem kulinarnym, lecz jedną z tysięcy kobiet, które odnajdują przyjemność z gotowania. Wychodzę z założenia, że zdrowe odżywianie to nie aktualny trend w modzie, to nie weganizm, paleo, dieta białkowa, bezglutenowa czy niskotłuszczowa, lecz jest to świadoma umiejętność łączenia tych wszystkich składowych na jednym talerzu zwanym zdrowym odżywianiem.
Jestem przeciwniczką haseł „schudnij 10 kg w tydzień, wystarczy tylko..”, „wyrzeźbij swoje ciało w dwa tygodnie, wystarczy tylko”..wystarczy tylko, albo aż, cierpliwość, determinacja i systematyczność, a także silna wola i chęć zmiany na lepsze, i to właśnie moja recepta na sukces w każdej dziedzinie życia.

Skomentuj

Zostaw komentarz