Top
mikro- i makroelementy – FOSFOR – Zdrowe Zdrowie
3749
post-template-default,single,single-post,postid-3749,single-format-standard,mkdf-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.0,wellspring-ver-1.3,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-fullwidth-featured-image,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

mikro- i makroelementy – FOSFOR

Kolejnym ważnym makroelementem dla organizmu człowieka jest fosfor.

Charakterystyka oraz znaczenie dla człowieka.

Fosfor wchodzi w skład zębów, komórek, kwasów nukleinowych (RNA i DNA) i ma ogromne znaczenie w procesach biologiczno-chemicznych zachodzących w naszym organizmie. Razem z wapniem i witaminą D odpowiada za mineralizację i budowanie mocnych i zdrowych kości. Około 85% tego pierwiastka znajduje się właśnie w kościach i zębach. Fosfor bierze udział w przewodnictwie w komórkach nerwowych i odpowiada za równowagę kwasowo- zasadową.

Dobowe zapotrzebowanie na fosfor wynosi od 800mg do 1200mg. Jest to dawka, którą przy zrównoważonej diecie spokojnie można zaspokoić.

Co sprzyja niedoborom fosforu?

– dieta niskobiałkowa

– wzrost i dojrzewanie (dzieci i młodzież są szczególnie narażone na niedobory tego pierwiastka)

– nadużywanie alkoholu

– niedożywienie

– zaburzenia funkcji lub niewydolność nerek

– radykalna dieta odchudzająca

– niedobór witaminy D i wapnia

– zażywanie leków steroidowych przeciwzapalnych

Gdzie się znajduje?

Fosfor jest obecny w większości produktów zbożowych, takich jak kasza gryczana, płatki owsiane, otręby zbożowe lub pszenne. Ziarna słonecznika, sezamu, pestki dyni są również bardzo bogate w ten pierwiastek. Ogromne zasoby fosforu zawierają wszystkie produkty mleczne, takie jak żółte sery i produkty pochodzenia zwierzęcego. Warto również zwrócić uwagę na ryby, tran oraz jaja.

W roślinach także znajdują się spore ilości fosforu. Fosfor bierze udział w budowie ścian komórkowych roślin. Najwięcej mają go rośliny strączkowe, natka pietruszki, kiełki, marchew oraz kukurydza. Niestety nie jest on tak dobrze przyswajalny, jak w przypadku produktów mlecznych lub pochodzenia zwierzęcego. Aby zwiększyć przyswajalność fosforu z roślin przed ich spożyciem warto je namoczyć w wodzie.

Objawy niedoboru

– drżenie mięśni

-próchnica zębów

– łamliwość kości

– osłabienie i bóle mięśni

– wypadanie włosów oraz słabe paznokcie

Do cięższych powikłań związanych z niedoborem fosforu należą: niewydolność oddechowa, zaburzenia rytmu serca oraz wymioty i biegunka.

Do niedoboru fosforu dochodzi jednak rzadko, bo fosfor jest powszechnie dostępny w produktach spożywczych.

Objawy nadmiaru

Fosfor jest wydalany przez nerki i przy prawidłowej diecie nie dochodzi do jego nadmiernego gromadzenia się. Jednak najbardziej narażone są na to osoby, które cierpią na niewydolność nerek. U dzieci w przypadku nadmiaru fosforu może dochodzić do nadpobudliwości. Ważne jest, aby każdą suplementację fosforu konsultować z lekarzem.

Aneta

Instagramerka lifestylowa

Brak komentarzy

Napisz komentarz