fbpx
przepisy

Szakszuka z komosą ryżową

Potrzebujesz jedynie kwadransa, by przygotować to danie. Szakszuka jest pyszna i pożywna, a gdy podasz do niej świeżą bagietkę z oliwą i czosnkiem, wówczas potrawa jeszcze bardziej zyska na smaku.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut

Wartość odżywcza/100g potrawy:

Energia: 101 kcal       B: 5,6 g            W: 14,8 g        T: 3,3 g                 Błonnik: 1,3 g

 

Składniki:

  • komosa ryżowa, biała – 45 g
  • jajka – 2 szt.
  • pomidory w puszce – 100 g
  • papryka czerwona – 50 g
  • papryka żółta – 50 g
  • cebula czerwona – 40 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka chili – ½ szt.
  • sól himalajska, różowa – 2 szczypty
  • pieprz czarny – 4 szczypty
  • szczypiorek – 2 łyżki
  • kolendra świeża – 3 łyżki



Ugotuj komosę ryżową wg instrukcji na opakowaniu. Pokrój w paski cebulę i paprykę, czosnek i chili w cienkie plasterki. Na małej patelni podsmaż pokrojone warzywa. Po 5 minutach dodaj pomidory, sól oraz pieprz i mieszaj cały czas odparowując nadmiar wody.

Gdy sos będzie już wystarczająco gęsty dodaj komosę ryżową, a następnie wbij na wierzch jajka. Przykryj i całość duś do momentu ścięcia się jaj.

Porada Tomka: Danie będzie smaczniejsze, jeśli posypiesz je szczypiorem, solidną garścią świeżej kolendry i grubo mielonym pieprzem.

Więcej przepisów znajdziecie w książce Kaszoterapia.

Anna Kowalczyk

Ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Współautorka książek "Kaszoterapia. Nasza Kasza inspiruje" oraz "S.O.S dla tarczycy. Dieta w Hashimoto". Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl

Skomentuj

Zostaw komentarz